Júliustól igényelhető az apaszabadság - mutatjuk, hol

Angliai mintára a Diageo vállalat a magyar apáknak is 26 hét szülési szabadságot biztosít minden olyan országban, ahol erre a jogi feltételek adottak. A cég férfi alkalmazottai gyermekük féléves koráig otthon maradhatnak az anyával együtt, és aktívan kivehetik a részüket a csecsemő gondozásából.
Szepesi Anita, 2019. július 12. péntek, 17:15
Fotó: Getty Images

Angliában jelenleg 26 hét a szülési szabadság, ezt az időt az apák az anyával együtt otthon tölthetik, s noha Magyarországon a csed időtartama 24 hét, a Diageo itt is 26 hetes apaszabadságot tesz lehetővé alkalmazottainak - tudta meg a HR portál. Az apaszabadságot ennél kevesebb időre is lehet kérni, csupán az a fontos, hogy az igényt 3 hónappal korábban jelezzék a vezetés felé, hogy helyettesíteni tudják a kieső apákat - mondta a portálnak Szőcs László, a Diageo budapesti szolgáltató központjának HR vezetője.

Az 1400 főt foglalkoztató cégnél arra számítanak, hogy évente 30-40 férfi él majd a lehetőséggel.

A HR vezető a portálnak elmondta, a cég évek óta arra törekszik, hogy a közel 30 ezer munkavállalóját ugyanazok a jogok illessék meg. Felmerült, hogy mekkora nehézség az anyáknak, hogy egyedül vannak otthon az újszülött gyermekkel, ebben nagy segítség lehet, ha a férfi munkavállalók is otthon maradhatnak. A módszert Angliában már tavasszal kipróbálták, a hazai képviseleten július elsejétől igényelhetik a dolgozók.

HOZZÁSZÓLÁSOK