A járványhelyzet miatt a Budapest Film Zrt. mozijai március 12-én az elsők között állították le a vetítéseket, most viszont elsőként nyitnak újra - igaz, egyelőre csak internetes közvetítések formájában - jelentette be a Budapest Film.

A Művész, Puskin, Toldi, Tabán, Kino Cafe filmszínházak április 21-én, keddtől ismét napi műsorrendben vetítenek a film.artmozi.hu címen keresztül. A kínálat folyamatosan új mozipremierekkel és filmfesztiválokkal bővül. Az előadásokra a szokott módon lehet kedvezményes jegyeket váltani az interneten. A virtuális gépházakban ugyanazok a mozigépészek dolgoznak, mint rendesen, és az online nézőterek bejáratánál is ugyanazok a jegyszedők várják a nézőket, akikkel a kedvenc mozijukban máskor is találkozni szoktak. A Távmozi vetítéseire váltott jegyekkel közvetlenül a budapesti művészmozik fennmaradását és a Budapest Film munkatársainak megélhetését segíthetik a nézők - írta a társaság közleményében.

A vetítés április 21-én a francia Láthatatlanok című filmmel indul, ami meglepetéssiker volt Franciaországban, több mint másfél millióan látták. A film főszereplője négy mindenre elszánt szociális munkás, akik nőknek fenntartott nappali melegedőt vezetnek, állandó vendégeiket fürdővel és meleg étellel várják. Mindent elkövetnek, hogy segítsék az emberi méltóság megőrzését és a társadalomba való visszailleszkedést. Amikor az emberi tényezőt teljesen figyelmen kívül hagyó bürokraták ellehetetlenítik őket, hősiesen szövetkeznek, hogy a szabályokat áthágva segítsenek pártfogoltjaikon: tovább üzemeltetik a helyet, éjszaka menedéket nyújtanak, nappal pedig azon fáradoznak, hogy kiépítsék vendégeiknek a megfelelő szociális hálót. Magánakciójuk azonban nem maradhat sokáig titokban - olvasható a film ismertetőjében.

A láthatatlanok országos marketingkampánya már tavaly ősszel elindult, a legutóbb adománygyűjtéssel egybekötött vetítést tartottak a BMSZKI Dózsa menedékhelyén - közel 300 ezer forintot gyűjtöttek össze a Budapest Bike Maffiával közösen, amiből az intézmény művészetterápiás programját támogatták. A film kapcsán novellapályázatot is hirdettek a 168 órával együttműködésben a hazai hajléktalan nők és szociális munkások számára - 26 pályamű érkezett, a díjazott novellák a film és a filmet forgalmazó Mozinet Facebook oldalain olvashatók.