A Fővárosi Vízművek az új közbeszerzésén a korábbi 12 milliárd helyett 13,5 milliárd forint hitelezésére kér ajánlatot -írta a lap. A pénzt 168 hónap (14 év) alatt fizetnék vissza. A felhívásban előre kikötötték, hogy érvénytelennek tekintik azt az ajánlatot, amely újabb engedélyhez kötné a cég folyamatban lévő projektjeit, kötelezettségvállalásait, illetve nem veszi figyelembe a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvényt, különösen annak tőkeleszállításra és a saját részvény bevonására vonatkozó passzusait. A tárgylásos közbeszerzés részvételi határideje január 21-én lejár. A gyorsított tárgyalásokat február végére szeretnék lezárni. A vízművek vezetése nem titkolja, hogy a sietség oka az előző, tavaly elindított közbeszerzési eljárás elhúzódása, illetve sikertelensége.

A Fővárosi Közgyűlés tavaly döntött a vízművek 25 százalékos részvénycsomagjának visszavásárlásáról, illetve a francia Suez és a német RWE közös konzorciumával 1997-ben kötött szerződéseinek felbontásáról. A megállapodás értelmében a főváros összesen 15,1 milliárd forintot fizet a tulajdonrészért és a menedzsmentjogokért. Ebből hárommilliárd a konzorcium hitelállományának átvállalása, illetve az idei menedzsmentdíj. A fennmaradó 12,1 milliárdot kezdetben a cég nyereségéből akarta kifizetni a városvezetés, ám gyorsan kiderült, hogy ennyit még az akkor nyereséges cég is csak sok év alatt tudna kitermelni. Így nem maradt más, mint a hitelfelvétel.

Az önkormányzat jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy "elengedje" a 12 milliárd forintos tartozást, mint ahogy azt többször megtette a BKV esetében - áll a Népszabadságban. A kérdés, hogy akad-e kellően kockázatvállaló bank. De még ennél is nagyobb kérdés, hogy mi lesz, ha nem. A BKV-kasszából ugyanis állami támogatás híján még mindig hiányzik 25-30 milliárd, a fővárosi tulajdonú cégektől a korábbi években érkező osztaléknak a töredéke várható, és a változó adószabályok miatt a főváros elesik az illetékbevételtől is.