Ezerszámra keresik a dolgozókat ezek a cégek, és nagyon sokat fizetnének

Több ezer új munkatársat szívna fel a pénzügyi szektor. A fizetés magas, az átlagos bruttó bér 661 ezer forint volt tavaly ősszel, és gyorsan emelkedik, még sincs elég jelentkező a pozíciókra.
Herman Bernadett, 2020. január 27. hétfő, 07:08
Fotó: Napi.hu

Ezerszámra keresik a legjobban fizetett szektorban a munkavállalókat. A Központi Statisztika Hivatal adatai szerint a pénzügyi szférában tavaly októberben a bruttó átlagkereset meghaladta a 661 ezer forintot, ez 16 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy egy átlagos alkalmazott a szektorban több mint 440 ezer forintot kap kézhez minden hónapban még akkor is, ha nem jogosult semmiféle kedvezményre például gyerekek után.

Több ezer álláshely

Hiába fizetnek egyre többet a pénzügyi cégek az alkalmazottaknak, így is folyamatos munkaerőhiánnyal küzdenek. Csak a hazai nagybankok honlapján jelenleg 1256 álláshirdetést lehet találni. A legkevesebb új pozíciót a CIB hirdette meg, 87 álláshirdetés van a honlapján, az MKB oldalán 97 munkatársat keresnek, a többi nagybanknál 100 fölött van a hirdetések száma. A legtöbb új munkatársat a Takarékbank venné fel, 287 nyitott pozícióra lehet jelentkezni a nemrég komoly integráción átesett hitelintézethez.

A munkakörök változatosak. Nagyon sok még mindig az informatikai állás, de a banki működés szinte összes területén vannak nyitott pozíciók. Jól látszik, hogy pörög a lakossági és a vállalati hitelezés, százszámra keresik a bankok azokat a munkatársakat, akik ilyen ügyekkel foglalkoznának, de a számlavezetés területén is nagyon sok az állásajánlat. A legtöbb nyitott pozíció budapesti, de vidéken is vannak lehetőségek.

Banki állásajánlatok
HitelintézetAjánlatok száma
Takarékbank287
OTP170
Raiffeisen144
UniCredit134
Budapest Bank121
Erste115
K&H101
MKB97
CIB87
Forrás: Napi.hu-gyűjtés

Csökkenő létszám

A KSH adatai szerint a magas fizetés és az emelkedő bérek dacára a pénzügyi szférában dolgozók száma nagyon gyorsan csökken. Tavaly a harmadik negyedév végén mindössze 74,2 ezren dolgoztak ebben a nemzetgazdasági ágazatban, holott egy évvel korábban még 95 ezer volt az ilyen tevékenységet végzők száma. Bár a bankok felsővezetésében a férfiak többségben vannak, a pénzügyi szakma inkább nőies, mint férfias, az alkalmazottak csaknem háromötöde nő.

Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai valamelyest ellentmondanak a KSH-nak, a jegybanknál ugyanis folyamatosan nő a banki dolgozók száma, tavaly októberben már meghaladta a 39 800-at. A banki munkatársak száma 2008 végén volt a csúcson, akkor csaknem 44 ezer főt alkalmaztak a hitelintézetek. Ezt az állományt 2014 végére 37 817 főre építették le. A karcsúsítások hátterében olyan intézkedések is szerepet játszhattak, mint a végtörlesztés és a forintosítás. A fiókhálózat is drasztikusan csökkent, ezer egységet zártak be 2013 óta.

A jegybank a többi pénzügyi szektorban dolgozók létszámáról nem publikál rendszeres adatokat, de azt nemrég elmondták, hogy 2008-ban még 41,7 ezer ember dolgozott a biztosításközvetítői piacon, mára a számuk 27 ezerre csökkent. A lakástakarékok állami támogatásának megvonása, illetve a posta és a Takarékbank közös tulajdonában lévő Magyar Posta Befektetési Szolgáltató megszüntetése valószínűleg negatív hatással volt az ágazatban dolgozók létszámára.

A biztosítóknak is kell ember

A jó értékesítőket a biztosítók mindig szívesen fogadják, de nem csak ügynöki pozíciókba keres embereket a szektor. Csak a legnagyobb biztosítóknál több mint 150 nyitott pozíció van most meghirdetve változatos munkakörökre. A biztosítók is sorban állnak az informatikus szakemberekért, de kockázatkezelési, kárrendezési, kárfelmérési és ügyfélkapcsolati területekre is sok új embert keresnek.

A legtöbb állásajánlat a nagyoknál van: a Generali 31, az Aegon 29, a vagyonbiztosítási ágazattal most induló NN pedig 25 ember venne fel hirtelen. A pozíciók között vannak persze részmunkaidős és diákmunkák is.

Biztosítók állásajánlatai
BiztosítókAjánlatok száma
Generali31
Aegon29
NN25
Allianz23
Groupama18
Uniqa16
Signal11
Union9
Forrás: Napi.hu-gyűjtés

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2020.01.28 10:37

@terabit: "pénzügyi területre szoftverfejlesztő is kell"

Pontosabban megfogalmazva: pénzügyi területre BUDAPESTEN LAKÓ szoftverfejlesztők kellenek, hiszen banki szoftvert kizárólag budapesti lakos tud fejleszteni. A vidéken lakó, évek óta normális állást kereső ezernyi szoftverfejlesztző közül egy sem alkalmas erre, mivel nem Budapesten laknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2020.01.27 23:12

@Zsaba:
"Mert lehetetlen aljas patkány állapotok vannak, "köszönhetően" a szarbánmaffiának."

Te elmebeteg...
:D

Az elmúlt 40 évben akkorát fejődött az ország, hogy az idősebb emberek nem is tudták ésszel lekövetni!
Miről vartyogsz te féreg? Milyen állapotokról?
Ne Svájchoz hasonlíts minket, ahol már 500 éve is ott tartottak mint nálunk 60 évvel ezelőtt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2020.01.27 22:50

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2: ...este 22 h-ra van, már fáradt vagyok. Valami vidámat mondjon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.01.27 22:37

@hedviga: VIX index, mi? Maga örül ha a napi kannásborát meg tudja venni 140 forintért, a tőzsdét nem az ilyen csóró nyuggereknek találták ki...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2020.01.27 22:31

Ha már a pénzügyi szektorról beszélünk, legyen már egy VIX index elérhető a magyar tőzsdén is! Vagy mi a fenéért veszik fel a fizetésüket?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html