Több banknál is kapható már az idén decemberig 5,9 százalékos maximális thm-mel futó személyi kölcsön - írja a portál. A bankok pedig már a jövő januártól érvényes feltételeket is elárulták, amelyek alapján ki lehet számítani, mi vár az adósokra, ha véget ér a thm-plafon időszaka.

A januártól megemelkedő kamat miatt banktól és kedvezményektől függően egy 1,5 millió forintos személyi kölcsön esetében az addigi 29 ezer forintos törlesztés 31-36 ezer forintra ugrik. Van olyan bank, amelyik 2021 januárjától 9,5 százalékos kamatot szab meg ezekre a személyi kölcsönökre. Akad olyan bank is, amely a különböző feltételektől függően, 8,4-15,2 százalékos kamatot számol a személyi kölcsönökre.

A bankok más területen is változtattak: a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai miatt szigorúbban vizsgálják a hiteligényléseket. Egy olyan kérelem, amely az elmúlt 1-2 évben könnyen átment, most könnyen lehet, hogy nem kap zöld jelzést egy-egy banknál. Volt példa arra, hogy egy közel 20 éve ugyanazon a gépipari munkahelyen, jelenleg közel 400 ezres forintos havi nettó fizetéssel rendelkező igénylő lakáshitelkérelmét elutasította a bank, mondván, az adott cég által kínálat gépekre nem biztos, hogy lesz kereslet, ezért bizonytalanok az igénylő jövedelmi kilátásai.