Reagált a bankszövetség: ez a feltétele az olcsó számlacsomagoknak

A Magyar Bankszövetség abban bízik, kivezetik a lakossági elektronikus tranzakciókat terhelő illetéket, és akkor olcsóbb számlacsomagokkal rukkolhatnak elő a bankok.
Herman Bernadett, 2020. január 7. kedd, 14:04
Fotó: Napi.hu

A szövetség MTI-hez eljuttatott közleménye kiemeli: az azonnali átutalás 2020. március 2-i bevezetése hosszútávra meghatározó lépés a pénzforgalom fejlesztésében, amellyel Magyarország Európa legfejlettebb országai közé kerül. Az elmúlt hónapokban a bankszektor több tíz milliárd forintot fordított a rendszer kiépítésével kapcsolatos informatikai fejlesztésekre - áll a közleményben. A szövetség szerint az, hogy a hétköznapi utalások szinte azonnal meg fognak érkezni, hatékonyabbá teszi a gazdaságot és az új rendszer valódi kihívója lesz minden készpénzes fizetésnek.

Ne legyen tranzakciós adó

Az új pénzforgalmi korszak egyik alappillére az olyan lakossági "elektronikus" számlacsomagok bevezetése, amelyek fogyasztóbarát fix díjért igen nagy számú elektronikus átutalást tartalmaznak. Az ilyen számlacsomagok bevezetése, a rövidesen elindításra kerülő digitális fizetési formákkal együtt gyakorlatilag a készpénzmentes életet teszik lehetővé.
"Ennek keretében az is szükséges, hogy az adózási környezet ne korlátozza a banki csomagárazás megvalósítását, azaz az innováció az adóteher miatt ne versenyhátrányt jelentsen a bankoknak. Ehhez elengedhetetlen a csomagárazást jelenleg a bankok számára indokolatlanul költségessé tevő, elektronikus ügyletekhez kapcsolódó illeték kivezetése" - írták.

A Napi.hu mai cikkében arról írt, hogy ilyen számlacsomagokat egyelőre mutatóban is alig találni a bankoknál. Leginkább csak a magas jövedelmű, komolyabb megtakarítással rendelkező kliensek számára érhetők el elfogadható áron az olyan számlák, amelyeknél korlátlan számú átutalást lehet indítani ingyenesen.

Emlékeztetnek arra is, hogy a készpénzhasználat társadalmi költségeire, a lehetséges digitális pénzforgalmi megoldásokra, a készpénzmentesítés előnyeire, a banki szolgáltatások fejlesztési irányaira a Magyar Nemzeti Bank (MNB) már több tanulmányban felhívta a figyelmet és ezzel kapcsolatosan a Magyar Bankszövetség is megfogalmazta javaslatait. A Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére a lehetséges megoldásokról aktív szakmai egyeztetés folyik a szövetséggel. A szövetség szerint a fizetési rendszer átalakulása új számlacsomagok kialakítását is magával hozza majd, de elképzelhető az is, hogy az új konstrukciók a meglévőket egészítik majd ki.

Nincs szükség ingyenes készpénzfelvételre

Az MNB ajánlásainak megfelelően az új "elektronikus" számlacsomagok kapcsán a szövetség elkötelezett abban, hogy a konstrukciók versenyképes árazásúak legyenek. A szövetség szerint az új "elektronikus" számlacsomagok már nem igénylik a kétszeres ingyenes készpénzfelvétel biztosítását.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a lakossági elektronikus pénzforgalom utáni tranzakciós adóbevétel 10 milliárd forintos nagyságrendű, azaz jóval kisebb, mint a lakossági készpénzhasználati szokások fejlesztésével és a gazdaság további fehérítésével elérhető mintegy 400 milliárd forintos költségvetési többletbevétel.

"Abban bízunk, és azt szeretnénk elérni, hogy a lakossági elektronikus pénzforgalom utáni tranzakciós adó kivezetése a következő hónapokban megtörténjen. Ezt követően a bankok közötti verseny eredményeként új, a korábbiaknál lényegesen alacsonyabb árazású számlacsomagok fognak megjelenni" - áll a közleményben. A tervek szerint az új számlacsomagok mellett megmaradnak azok az ajánlatok is, amelyek továbbra is tartalmazzák a kétszeres ingyenes készpénzfelvételt - tették hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.01.08 21:11

A szlovákok beintettek az OTP-nek! :-))))
----
Távozik Szlovákiából az OTP Bank
Tavaszig távozik Szlovákiából a magyar OTP Bank, mivel az elmúlt években nem sikerült három százalék fölé emelnie a piaci részesedését az országban.
https://ujszo.com/kozelet/tavozik-szlovakiabol-a-magyar-otp-bank
------------
A szlovákoknak nem kell a drága, államoz játszó bank, biztosító, stb.
Ott szolgáltatás van emberi hangon, és nem pöffeszkedés drágán.
Ha itt is beintene a nép, akkor változna a stílus és díj.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.01.08 07:49

@na4: ráadásul ha úgy döntenél hogy mégis veszel rajta valamit akkor a torkodnak ugrik a NAV. Pedig csak a narancskirályság kikiáltása óta gyűjtögetsz a párna cihába.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Arnika, 2020.01.08 07:11

Az elmúlt hónapokban a bankszektor több tíz milliárd forintot fordított a rendszer kiépítésével kapcsolatos informatikai fejlesztésekre ...
No nem kell fényezni magatokat a profitból bőven futja rá, pedig mindig nyavalyogtok hogy sok a teher. Ez igaz de az ügyfelekre van terhelve, tőlik van nyereségetek és nem a több tíz milliárd forint
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.01.07 15:47

A tranzakciós adó nettó lenyúlás. Ennek köszönhetik, hogy mára már gigantikus méretűre nőtt a kénzpénz állomány, ami szembe megy minden modern, digitális trenddel, és a kezelési költségei révén az állam évente 405 milliárd Ft-ot bukik. Ill. többet, mert nem tudja bevonni állampapírokba, befektetésekbe, hanem a cihában van, és nem hoz semmi hasznot, ill. továbbá a legkevésbé sem biztonságos.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html