A vasút kulcsfontosságú szerepet játszik a gazdaság növekedésében - mondta az MTI szerint Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a 69. Vasutasnap központi ünnepségén pénteken, a Vasúttörténeti Parkban. A miniszter szerint a kormány 2010-ben szétzilált, jelentős adóssággal terhelt vasutat örökölt, ezt követően 2014-2015-re áttekinthetővé tették a MÁV szerkezetét, a vasúttársaság több mint 300 milliárd forint adósságát az idén az év közepére kevesebb mint 33 milliárd forintra csökkentették.

A MÁV-csoport a legnagyobb állami foglalkoztató, ezért jelentős eredmény, hogy a cég bérpiaci helyzete a hároméves megállapodás eredményeként stabilizálódott - véli a miniszter. A 2017-ben megkezdett 3 éves bérfelzárkóztatási program 37 ezer vasutast és családját érinti. A bérmegállapodás alapján összesen átlagosan 30 százalékos béremelésben részesültek a vasutasok.

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója az ünnepségen bejelentette, hogy a MÁV-csoportnál további bérfejlesztést hajtanak végre az idén, amelynek fedezete a munkáltatói közterhek évközi csökkentése. Megállapodtak a szakszervezetekkel arról, hogy meghatározott munkakörökben béremelésben részesül a dolgozók mintegy kétharmada, 24 ezer ember. Az intézkedés átlagosan 5000 és 20 ezer forint közötti béremelést jelent, a megemelt fizetés először a szeptemberi bérfizetési jegyzéken jelenik meg.

A hazai helyközi vasúti személyszállításban tavaly 150 millió utas összesen 7,77 milliárd utaskilométert tett meg - mondta Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára. A HÉV járatait mintegy 73,3 millió utas vette igénybe tavaly. A vasút részesedése a helyközi személyszállításban az elmúlt évben a korábbi 22,9 százalékról 23,6 százalékra nőtt.

A központi ünnepségen bemutatták a vasutasnapra elkészült huszadik IC+ kocsit. Augusztustól hetven belföldi forgalmi IC+ kocsi gyártását kezdi meg a MÁV-Start.

A MÁV béremelésre fordítaná a szociális hozzájárulási adó csökkentéséből származó megtakarítást - írta hétfőn a jól értesült Magyar Nemzet. Majd ősszel kezdődhetnek egyeztetések egy, a korábbihoz hasonló, többéves bérrendezésről. Az ágazati szakszervezet jövőre 15 százalékos béremelést tart szükségesnek a közúti személyszállításban