Botrány a 3-as metrónál: kemény bejelentést tett a BKV

A BKV Zrt. a felújított szerelvények műszaki megbízhatóságának problémái miatt a legsúlyosabb szankciókat helyezte kilátásba a Metrowagonmash-sal szemben. Már most benyújtottak egy 800 millió forintos kötbér-követelést - olvasható a közleményében.
K. Kiss Gergely, 2017. június 23. péntek, 12:19
Fotó: Napi.hu

A Főváros elképzelésével szemben új metrószerelvények beszerzésére nem volt lehetőség, csak a meglevő járműállomány felújítására. Jelenleg már 6 darab felújított szerelvény rendelkezik engedéllyel az utasforgalom lebonyolítására - olvasható a társaság közleményében.

A vonatok napi rendszerességgel vesznek részt az M3 metróvonal forgalmában, azonban műszaki megbízhatóságuk a BKV Zrt. számára elfogadhatatlanul alacsony. A meghibásodások döntő többségének besorolása "alacsony súlyosságú", amelyek szerelési, illetve beállítási pontatlanságokból adódnak. Ezek javítása 1-2 óra alatt elvégezhető, azonban a forgalom lebonyolítását, az utasokat nagymértékben zavarja.

A helyzet azonnali javítása érdekében a BKV Zrt. a következő intézkedéseket tette:

  • Azonnali hatállyal Magyarországra kérte a gyártó Metrowagonmash Nyrt.-t (MWM) tulajdonló Transmash Holding vezetését, akikkel június 22-én a közlekedési cég elnök-vezérigazgatója tárgyalásokat folytatott. A tárgyalások során nyomatékosan felhívtuk a figyelmet a helyzet tarthatatlanságára, a műszaki állapotok elfogadhatatlanságára, és azonnali intézkedések megtételét kértük a Tulajdonosoktól. A tárgyalásokon jelen lévő Holding Igazgató a mai napon tájékoztatja a Holding Vezérigazgatóját a kialakult helyzetről, és ígéretet tett az azonnali lépések megtételére.
  • Június 23-án közvetlen is felhívták a holding vezérigazgatójának figyelmét a kialakult helyzet súlyosságára, kilátásba helyezve a legsúlyosabb szankciók megtételét.
  • A BKV Zrt. levélben tájékoztatta az MWM vezérigazgatóját az elfogadhatatlan helyzetről, szintén azonnali lépések megtételét kérve.
  • A Projektben meglévő késedelmek miatt a BKV Zrt. hivatalos levélben bejelentette kötbérigényét az MWM felé, mely kötbérigény meghaladja a 800 millió forintot.
  • A BKV Zrt. bejelentette a gyár felé, hogy a műszaki állapotok radikális javulásáig további szerelvények felújításra történő átadását nem látja megvalósíthatónak, mert a meghibásodások mértéke már a menetrendszerű utasforgalom lebonyolíthatóságát is veszélyeztetheti.

A BKV Zrt. bejelentése szerint minden szerződéses lehetőséget igénybe vesz a helyzet javítása érdekében (például késedelmi kötbér, hibás teljesítési kötbér, garanciális jogok érvényesítése, stb.), azonban, ha az MWM-nek rövid időn belül nem sikerül jelentős javulást elérni a szerelvények megbízhatóságában, további radikális lépések megtétele sem zárható ki, amelyek minden következményét az orosz gyárra hárítják.

Álláspontunk szerint a helyzet súlyosságát az orosz fél megértette és nyomatékosan tudomására hoztuk, hogy készek vagyunk akár a szerződés legsúlyosabb szankcióit is alkalmazni, ha a gyár azonnali intézkedésekkel a helyzetet nem normalizálja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2017.06.23 13:44

@laci_52:
Azt olvastam, hogy a metróban rekedtek ma azt (is) kiabálták, hogy "stadionok helyett erre kellett volna költeni", meg hasonló vérlázító dolgokat!
Ha én Winter lennék biztosan feljelenteném a "liberálnáci" utazókat, hogy rohadtak volna meg mind... Mit képzelnek ezek? Szidalmazták A PÁRTOT és a szovjet komenista tesvéreket?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2017.06.23 13:44

@laci_52: Az M4-re lehetett EU-s pénzt nyomni-lopni.

Az M3 felújításakor nem adnak a szerelvényekre EU-s pénzt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2017.06.23 13:19

"A Főváros elképzelésével szemben új metrószerelvények beszerzésére nem volt lehetőség"

Ez kamu! Lehetőség lett volna, csak a politikai akarat hiányzott! Ha a 2-es és a 4-es metrónál volt lehetőség, itt miért nem? Mert odafönt valakik nem akarták! Az fals duma, hogy nincs pénz! Valamennyi pénz mindig van és amire nagyon akarjuk, arra jut is. Erre nem akartuk, nem is jutott. Ennyire egyszerű ez!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html