Cafeteria: a kormány már nem olyan keményszívű?

Vizsgálja a kormány a munkaadói és a munkavállalói szervezetek cafeteriával kapcsolatos javaslatainak költségvonzatát – tájékoztatta a Népszavát a Versenyszféra Konzultációs Fórumának keddi egyeztetését követően Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.
K. Kiss Gergely, 2018. július 10. kedd, 20:12
Fotó: Napi.hu

A kormány jövőre a SZÉP-kártya kivételével az összes cafeteria-elem kedvezményes adózását megszüntetné, ami több tízezer forintos jövedelemkiesést okozna a dolgozóknak. A munkaadói és a munkavállalói szervezetek ezért azt szeretnék, hogy a mobilitási, öngondoskodási célú juttatások, valamint az iskolakezdési támogatás maradjanak meg.

Kordás László elmondta azt is: a kormány a szociális hozzájárulási adó csökkentésének lehetséges időpontjával kapcsolatban többféle, rugalmasabb verziót is bemutatott, ezeket véleményezni fogják. A fő problémát az jelenti, hogy a hatéves bérmegállapodás értelmében akkor csökkenthető a jövő évi szocho, ha 2018-ban legalább 6 százalékos lesz a reálbérnövekedés. Mivel ezek az adatok csak később derülnek ki, a kormány csak jövő júliustól csökkentené a szochot. Az előrejelzések azt mutatják: 6,9 százalék körüli lesz az éves reálbérnövekedés, az érdekvédők ezért azt szeretnék, hogy a kormány előlegezze meg ennek teljesülését, és csökkentse januártól a szochot.

HOZZÁSZÓLÁSOK