Cofidis: egy vuhani kígyópörkölt teljesen átírta az üzleti terveinket

A lakosság egyre elfogadóbbá válik a hitelfelvétellel kapcsolatban. Ennek örülnek a hitelező cégek, a koronavírus-járvány hatását azonban nem képes megjósolni a piac.
Herman Bernadett, 2020. március 11. szerda, 12:13
Fotó: Napi.hu

A jövőbeni várakozások kapcsán elbizonytalanodtam. Néhány hónapja senki sem gondolta volna, hogy egy vuhani kígyópörkölt vagy farkasleves írja majd át az üzleti terveket - mondta Holló Bence, a Cofidis Magyarországi Fióktelep vezérigazgatója. A hitelt elutasítók aránya az elmúlt öt évben csökkent, a hitelezési piac pedig növekszik. A személyi hiteleknél különösen nagy a pezsgés, sokan a gépjárművásárlást is személyi hitelből finanszírozzák, és nem gépjárműhitelből. A hitelkártyák száma csökken, a tranzakcióké azonban emelkedik.

Több sokkal is szembesült a Cofidis az elmúlt években, ezekre próbált a cég úgy reagálni, hogy előnyösen jöjjön ki a megpróbáltatásokból. A koronavírus is sokkhatással lehet a piacokra. A Cofidis online megoldásokat vezetett be, videós azonosítással és hangazonosítással is aláírhatják az ügyfelek a szerződéseiket. Ez papírmentes, gyors, modern megoldás az ügyfelek számára. A Cofidis bruttó hitelállománya tavaly év végén meghaladta a 100 milliárd forintot, ezzel a fogyasztási hiteleket folyósító magyarországi pénzügyi szolgáltatók között piacvezetőnek számít.

A lakosság negyede utasítja el a hiteleket

A Cofidis friss kutatása alapján az elmúlt években folyamatosan nőtt a hitelfelvevők száma és a felvett hitelek volumene. Az elmúlt években fokozatosan csökkent azok aránya, akik rossznak tartják az anyagi helyzetüket, ez is hozzájárult ahhoz, hogy nyitottabbá váltak az emberek a hitelfelvételre. A lakosság negyede számít hitelellenesnek, ők szükséges rossznak tartják a hiteleket. A lakosság 7 százaléka számít hitelkedvelőnek, kifejezetten hitelpártinak, és nagyjából a magyarok kétharmada számít úgynevezett hitelelfogadónak, aki úgy látja, bizonyos élethelyzetekben a hitelfelvétel racionális döntésnek számít.

A lakosság többsége nyitott az új technológiákra, még a kriptovaluták iránt is érdeklődik a 33 százalékuk. Az edukáció sokat számít, az emberek főleg azokat az újdonságokat fogadják el, amelyeket megértenek és amelyek hasznosak, megkönnyítik a mindennapi életet.

Jelentős a szakadék a társadalom befogadóképessége és a jelenleg elérhető technológiai megoldások között - mondta Lemák Gábor, a Fintech Group vezetője az eseményen. "A társadalom jelentős része számára a digitális pénzügyek a netbankolást és az érintéses bankkártyás fizetést jelenti. Pontosan emiatt a jelentős szakadék miatt a többségnek még segítségre van szüksége a digitális pénzügyi megoldások használatában. Ez különösen igaz a hitelezés területére. Az látszik, hogy a legújabb technológia itt van, elérhető, a társadalom viszont lassabb mértékben fogadja be az új megoldásokat. Idővel ez beér, ezek a folyamatok elindultak már - tette hozzá Lemák.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sancho12, 2020.03.11 13:35

@tepsi: Inkább igyál az talán látszik rajtad.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2020.03.11 13:17

@próféta: kína is már hetek óta összeomlott, ugye? csak cenzúrázzák a világsajtót, mi?
szerencsétlen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2020.03.11 13:13

@antikrisztus: és akkor jössz el te közénk, négy lovasoddal az oldaladon...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2020.03.11 12:58

"a koronavírus-járvány hatását azonban nem képes megjósolni a piac"
A piacnak annyi. 2 héten belül bezárjál az iskolákat. Persze azt mondják csak rövid időre, de már nem nyitják őket meg soha. Egy hónap múlva mindenhol teljesen leáll a termelés ahogy elterjed a kór. Kitör a káosz. Ekkor már felgyorsulnak a folyamatok. A világ valamennyi kormánya négy hónapon belül összeomlik. Nem lesz rend, nem is lenne aki fenntartsa. Fosztogató bandák tartanak hatalmukban kisebb területeket, miközben egymással háborúznak egy babkonzervért. Az emberek többsége haldoklik. Úgyhogy nem jósol itt már meg semmit a piac. Viszont azok akiknek papír alapú részvényeik vannak, jól járhatnak, mert jó ideig lesz mivel begyújtani és még a WC-re is jól jöhet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html