Dolgozók figyelem: kimegy a cafeteria a divatból

Tízből csupán négy kkv tervezi béren kívüli juttatással támogatni munkavállalóit. A legnépszerűbb juttatási forma továbbra is az étkezési hozzájárulás, amelyet holtversenyben a munkába járás költségtérítése és a Szép-kártya követ – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból.
Napi.hu, 2016. január 27. szerda, 13:25
Fotó: Napi.hu

Mélyponton maradt a béren kívüli juttatást tervező cégek aránya, idén a kkv-k kevesebb mint fele, 39 százaléka tervez cafeteriát nyújtani dolgozóinak. Ezzel folytatódik a gyakorlatilag négy éve tartó negatív trend, és tízből csupán négy vállalkozás tervezi béren kívüli juttatással támogatni munkavállalóit.

Bérlet helyett Szép-kártya

Továbbra is egyértelműen az Erzsébet-utalvány a legnépszerűbb cafeteria elem, minden negyedik cég kívánja alkalmazni idén. Ezt követi holtversenyben a közlekedési költségek megtérítése (10 százalék) és a Széchenyi pihenő (Szép) kártya (9 százalék). Előbbinél ez drasztikus, 7 százalékpontos visszaesést jelent az előző negyedévhez képest

Az Erzsébet-utalvány népszerűségét feltehetően növeli majd, hogy idén már nem csak papír, hanem plasztikkártya formában is elérhető.

tavaly 19 százalékkal bővült a K&H Szép-kártya főkártyabirtokosok száma, a kártyán jóváírt és felhasználható keret összege pedig 11 százalékkal növekedett az előző évhez képest.

Jelentős különbségek cégméret szerint

A cég mérete nagymértékben befolyásolja, hogy milyen arányban nyújt béren kívüli juttatást. Míg a mikro- és kisvállalkozások közel háromnegyede nem ad semmiféle cafeteriát dolgozóinak (63 százalék és 66 százalék), addig a középvállalkozásoknál ez az arány csupán 30 százalék.

A K&H és a GfK 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével történik.

HOZZÁSZÓLÁSOK