Egyelőre nem rohanták meg a bankokat a magyarországi családok a tízmillió forintos családi otthonteremtési kedvezményért (csok). A milliókat még kevesen kapták meg, és az igénylők száma is alacsony volt a hitelintézetek beszámolói szerint - írta a lap.

Az OTP-hez például - amely saját becslése szerint a csokigénylések felét fogadja be - eddig 88 kérelem futott be, az FHB-nál is volt már befogadott igény, de a Budapest Bankhoz például még egyetlen tízmilliós csokigényt sem nyújtottak be.

Érdeklődők viszont tízezerszámra érkeznek, az OTP-t például január óta 30 ezren keresték fel az állami támogatások miatt, a negyedük a 10+10 milliós csokról kérdezősködött. A TakarékBanknál is öt csok iránt érdeklődő ügyfél közül kettő a 10+10 milliós konstrukcióra kíváncsi.

A lassú felfutás az egyik oka, hogy nincsenek új lakások, az építkezések pedig kezdeti stádiumban járnak. A TakarékBank tapasztalatai szerint sokaknak okoz gondot például az, hogy beszerezze az OEP-től a legalább 180 napos folyamatos munkaviszonyról szóló megfelelő igazolásokat. Az FHB-nál is számos tipikus problémát észlelnek, sokan alul- vagy túltervezik az építkezés költségeit, mások olyan célra kérnének támogatást, amelyre nem lehet: például egyszerű tetőtér-beépítésre vagy emeletráépítésre szeretnék felvenni a 10 millió forintos csokot.

Az év hátralévő részére minden piaci szereplő a csok felpörgésére számít. Az OTP szerint országosan 40 ezer igénylő lehet, ezek 10-20 százaléka kérhet új lakásra támogatást, a 10+10 milliós változatot viszont az igénylők csupán 1-4 százaléka veheti majd igénybe - írta a lap.