Egyre több pénz van a párnacihában

Csaknem 4500 milliárd forintos összeget elérve, több mint 17 százalékkal nőtt a lakosságnál készpénz mennyisége. A Világgazdaság az MNB-re hivatkozva azt állítja, hogy 20 százalék körül van a pihenőpénzek aránya.
Szabó Dániel, 2018. november 21. szerda, 08:20
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Csaknem 4500 milliárd forintot ért el az első fél év végén a háztartásoknál lévő készpénz állománya, ami amellett, hogy 17,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, egyben új rekord is - kezdi cikkét a lap.

Az emelkedés oka, hogy sokan készpénzben tartják a megtakarításaikat, ezek mennyisége ugyanis 18,4 százalékkal - 4182,9 milliárd forintra - emelkedett az elmúlt egy évben. A valuta közel sem ennyire népszerű: a főként euróban lévő mennyiség alig több mint 3 százalékkal nőtt, 316,8 milliárd forintra tehető.

Az MNB becslése szerint folyamatosan emelkedik a háztartások pénzügyi eszközein belül a készpénz: a második negyedév végén már 8,7 százalékot ért el, szemben az egy évvel korábbi 8,2 százalékkal. De a jegybank szerint a folyószámlabetétek mennyisége is bővül, júniusban már elérte az 5468,5 milliárd forintnyit. Ez 18,2 százalékkal magasabb a 2017-es féléves rekordnál. Itt a forintbetétek aránya a júniusig tartó egy évben 22,9 százalékkal, 4670 milliárd forintra nőtt. Devizában viszont 3,3 százalékos csökkenés volt, 798,6 milliárd forint az állomány.

A készpénz és a folyószámlabetétek népszerűsége nyomán azok együttes aránya már nagyon magasnak mondható a lakosság megtakarítási portfólióján belül: június végén már 19,3 százalékot ért el, szemben az egy évvel korábbi 18 és a 2016. júniusi 16,9 százalékkal - írja a Világgazdaság.

Jelenleg nem sok különbség van aközött, hogy valaki bankban vagy a párnacihában tartja a pénzét: a kedden helyben hagyott alapkamat 0,90 százalékon van évek óta, amely jóval alacsonyabb, mint az idei évre 2,8 százalékra várt inflációs szint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2018.11.21 15:17

@Mecsabesz: Teljesen igazad van !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.11.21 11:50

A bank egy tetű. A magyar kormány mindig egy tetű volt.
A magyar politikus mindig lenyúlta a pénzt és az ingóságot, vagyis miért hagyná a nép a tolvaj qrva magyar politikus szeme előtt?
Nincs szemetebb, aljasabb lény a magyar politikusnál.
A bank meg nem fizet kamatot, vagy lásd néhány bank mintájára, le is nyúlja a pénzt. Postabank, Agrobank. De már a kamatok is a lopás kategóriába tartoznak.
A legtutibb az arany, a külföldi számla, és az elvásárlás. A TESCO akár 50-70% árkedvezményt ad, a legjobb bolt. Az a biztos amit megeszünk, magunkra költünk.
Az ingatlan sem biztos, mert ha az állam rád száll, lásd milliárdos vállalkozók, akik nem fideszesek, azoktól úgyis elveszik. Zaklat az állam amgí tönkre nem tesz, vagy el nem rabol minden látható vagyonodat. Lásd legutóbbi élő példák Gattyán és Bige esete.
A régi államosításra, padlássöprésre nem emlékszel, vagy el sem mesélték őseid. Pedig tanulhatnál belőle.
Itt a példa a szemed előtt, csak nem érted, vagy hülye vagy, ha nem veszed a jeleket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mecsabesz, 2018.11.21 10:33

Adjuk a bankoknak, akik nevetséges kamatot számolnak, mikor meg kiveszek, akkor extra pótdijat számolnak rá, no persze, hogy a párnában többet fog érni a pénz....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html