Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csaknem 4500 milliárd forintot ért el az első fél év végén a háztartásoknál lévő készpénz állománya, ami amellett, hogy 17,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, egyben új rekord is - kezdi cikkét a lap.

Az emelkedés oka, hogy sokan készpénzben tartják a megtakarításaikat, ezek mennyisége ugyanis 18,4 százalékkal - 4182,9 milliárd forintra - emelkedett az elmúlt egy évben. A valuta közel sem ennyire népszerű: a főként euróban lévő mennyiség alig több mint 3 százalékkal nőtt, 316,8 milliárd forintra tehető.

Az MNB becslése szerint folyamatosan emelkedik a háztartások pénzügyi eszközein belül a készpénz: a második negyedév végén már 8,7 százalékot ért el, szemben az egy évvel korábbi 8,2 százalékkal. De a jegybank szerint a folyószámlabetétek mennyisége is bővül, júniusban már elérte az 5468,5 milliárd forintnyit. Ez 18,2 százalékkal magasabb a 2017-es féléves rekordnál. Itt a forintbetétek aránya a júniusig tartó egy évben 22,9 százalékkal, 4670 milliárd forintra nőtt. Devizában viszont 3,3 százalékos csökkenés volt, 798,6 milliárd forint az állomány.

A készpénz és a folyószámlabetétek népszerűsége nyomán azok együttes aránya már nagyon magasnak mondható a lakosság megtakarítási portfólióján belül: június végén már 19,3 százalékot ért el, szemben az egy évvel korábbi 18 és a 2016. júniusi 16,9 százalékkal - írja a Világgazdaság.

Jelenleg nem sok különbség van aközött, hogy valaki bankban vagy a párnacihában tartja a pénzét: a kedden helyben hagyott alapkamat 0,90 százalékon van évek óta, amely jóval alacsonyabb, mint az idei évre 2,8 százalékra várt inflációs szint.