Kiábrándító adatokat közölt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Szigeten és a fesztivál környékén dolgozó taxisok ellenőrzéséről. Az Index megkeresésére a BKK közölte: szerdáig az ellenőrök 82 alkalommal ellenőrizték a taxisokat a Szigetnél, és 59 esetben találtak jogsértést. A cikk szerint tehát a taxisok 72 százaléka a megbukott az ellenőrzésen.

A legtöbb esetben engedély nélküli személyszállítási tevékenység, érvénytelen engedély, személyszállítási vezetői igazolvány hiánya, taxaméter befolyásolása, rögzített viteldíj, hiányos/hamis nyugta, nyugtaadás elmulasztása, taxiállomás-használati hozzájárulás hiánya miatt kellett intézkedniük az ellenőröknek. A BKK-statisztikában ráadásul nem szerepel a szerdán és az éjszaka során felvett jegyzőkönyvek eredménye.

A Világgazdaság szerdai számában írt arról, hogy a BKK taxiellenőrei májusban 298, júniusban 271, júliusban pedig 250 alkalommal ellenőrizték a taxisokat. Ezek az eredmények is lesújtóak: májusban 205, júniusban 159, júliusban 178 alkalommal vettek fel jogsértést megállapító jegyzőkönyvet.

A taxisok és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a magyarországi működését júliusban felfüggesztő Ubert azért támadták, mert szerintük nem tartotta be a szabályokat. A szaktárca az Uber-bejelentés után lapunkkal azt közölte: tudomásul veszik az Uber döntését, miszerint a cég inkább kivonul Magyarországról, mint hogy vállalja a törvényes működést, az adófizető magyar taxisokkal való tisztességes piaci versenyt és az adófizetést.

Mi lesz a szabálysértő taxisokkal?

A Budapest Főváros Kormányhivatala közleményben tudatta, hogy eljárás indult a fuvardíjat kilométerenként ezer forinttal megdrágító taxis ellen szerdán. A kormányhivatal szakemberei a Sziget fesztivál ideje alatt ellenőrizték a fesztivál környékén lévő taxisokat, köztük a szerda hajnali akció során célzottan azt a taxist is, aki autója oldalán 1280 forintos kilométerdíjat tüntetett fel úgy, hogy a fuvardíjat hirdető 280 Ft/km felirat elé egy 1-es számjegyet ragasztott. A vezetőnek nem volt érvényes jogosítványa, sem Budapest területére szóló taxiengedélye, és járművének műszaki állapota sem volt megfelelő. A hatóság a helyszínen bevonta a taxi és a vezető engedélyét, elrendelte a jármű műszaki felülvizsgálatát és közigazgatási hatósági eljárást kezdeményezett.

A BKK a sajtóból értesült az ír utassal szembeni erőszakról

A BKK egy korábbi, egy ír utast megverő taxis esetével kapcsolatban az MTI kérdésére közölte, hogy hozzájuk nem érkezett bejelentés az esetről, a sajtóból értesültek az eseményekről, így azt sem tudják, hogy taxitársasághoz tartozik-e a sofőr. A BKK felvette a kapcsolatot a rendőrséggel, ha megkapják a szükséges adatokat, akkor meg tudja indítani az ügy kivizsgálását.

A BKK a taxiállomás-használati hozzájárulást vonhatja vissza abban az esetben, ha a bejelentést kivizsgálta és azt megalapozottnak találta, vagy ha az illetékes hatóság határozatban tájékoztatja a taxis elmarasztalásról. Amennyiben az eset károsultja bejelentéssel él a BKK-nál, és a vizsgálat során aláírásával és személyes adataival vállalja bejelentését, akkor a társaság a sofőr taxiállomás-használati hozzájárulást visszavonja.

A rendőrség szabálysértési eljárásban vizsgálja az esetet, a taxis ellen önbíráskodás miatt indítottak eljárást. A police.hu-n vasárnap megjelent közlemény szerint az ír férfi a Sziget fesztiválról akart szállásához, a Margitszigetre menni. Mivel a fuvar végén nem tudott kártyával fizetni, a taxis elvitte egy automatához. Miután az utas kivett 20 ezer forintot, a taxis azt közölte vele, hogy csak akkor viszi vissza szálláshelyére, ha 25 ezer forintot fizet a fuvarért.

Az utas sokallta az összeget, ezért arra kérte a taxist, hogy vigye a rendőrségre, aki ezután megütötte a férfit, majd egy "ismeretlen, hegyes vidékre" vitte, és közölte vele, akkor viszi vissza a városba, ha kifizeti a 25 ezer forintot. A férfi odaadta neki a pénzt, de a taxis kirángatta utasát az autóból, majd elhajtott.

Az ír férfi feljelentést tett. A rendőrök azonosították az elkövetéssel megalapozottan gyanúsítható D. József 45 éves budapesti férfit, akit kihallgattak. Önbíráskodás megalapozott gyanúja miatt folytatnak eljárást ellene.