Elmaradt a béremelés, országos sztrájkkal fenyeget a szakszervezet

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) az OBI barkács áruháznál működő alapszervezete sztrájkbizottságot alakított július 1-én - közölte a szakszervezet.
Napi.hu, 2016. július 4. hétfő, 11:08
Fotó: Napi.hu

Az OBI-nál 2009 óta az idén volt először béremelés, azonban ennek mértéke igen csekély, 4 százalék, amely nem kompenzálja az elmúlt években a vállalatnál elmaradt bérfejlesztést - áll a közleményben.

A szakszervezet szerint a vezetőség azt ígérte, hogy forgalomnövekedés esetén további bérfejlesztés várható. A forgalomnövekedés megvalósult, a béremelés azonban elmaradt.

A cég vezetése mereven elzárkózott a további tárgyalásoktól, azonban a munkavállalók nem hajlandóak elfogadni ezt a döntést, hiszen bérük a garantált bérminimum környékén van, ami nem biztosít tisztes megélhetést - olvasható a KASZ közleményében. Az alacsony bérek miatt sorra hagyják el a céget a tapasztalt szakemberek, és egyre túlterheltebb a megmaradt munkavállalói gárda - teszik hozzá.

A KASZ a sztrájktárgyalások során arra törekszik majd, hogy érvényre juttassa a munkavállalók követeléseit, a kétszámjegyű béremelést, valamint az 50 százalékos szombati pótlékot. A munkavállalók mindösszesen annyit kérnek, hogy meg tudjanak élni a bérükből - tolmácsolta a dolgozói igényt a szakszervezet.

Amennyiben a tárgyalások kedvezőtlenül alakulnak, a cégnél országos sztrájk várható, de a KASZ, valamint a Magyar Szakszervezeti Szövetség egyéb nyomásgyakorló akcióval is készül.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

enapi@citromail.hu, 2016.07.04 17:03

Egyszerű. Le kell tenni a lantot...mikor a bevétekiesés miatt a vezetőséget kirúgják a külföldiek lehet a külfüldről kirendelt, új vezetőséggel tárgyalni.
Addig is annyi áruház keres szakembert, hogy az OBI-t haza is lehet küldeni. OBI van Kenobi...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html