Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 25,71 pontos, minimális, 0,06 százalékos emelkedéssel, 40 725,40 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 7,2 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest - összesített az MTI.

A BUX alacsony forgalom mellett enyhén emelkedett, a magyar blue chipek közül a Mol és a Richter erősödött, a Magyar Telekom és az OTP mínuszban zárt. A magyar bankpapír esetében nagyrészt iránykeresés folyt - mondta Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője.

Európában viszonylag jó volt a hangulat, főleg a német tőzsde teljesített jól. A vezető elemző kiemelte a francia autógyártók papírjainak jó teljesítményét. A Renault és a Peugeot is másfél százalékos pluszban lehet, ami mögött az áll, hogy a Peugeot első féléves eladási adatai a vártnál jobban alakultak, főleg Európában. A kínai eladások ugyan teljesen összeestek, de a befektetőket jobban érdekelték a pozitív európai számok - mondta az elemző.

Az amerikai piacok iránykereséssel nyitottak, a vezető indexek nulla körüli szinten forogtak. A vezető elemző kiemelte, hogy a Citigroup jelentésével megkezdődött a gyorsjelentési szezon, és habár a vállalat jelentése jobb lett a vártnál, délután 1 százalékos mínuszba került.

A Mol 26 forinttal, 0,88 százalékkal 2986 forintra erősödött, 1 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 40 forinttal, 0,32 százalékkal 12 360 forintra csökkent, forgalmuk 4,3 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom ára 0,50 forinttal, 0,12 százalékkal 433,50 forintra esett, forgalma 116,5 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 10 forinttal, 0,20 százalékkal 5075 forintra nőtt, forgalmuk 570,3 millió forintot ért el.

A BUMIX 4386,26 ponton zárt hétfőn, ez 46,34 pontos, 1,05 százalékos csökkenés a pénteki záráshoz viszonyítva.

Az OTT-One részvényei napi limittel emelkedtek, a cég papírjai 256,5 forinton zártak, miután a társaság ma bejelentette, hogy nagy értékű megbízást kapott, és nyilvános kibocsátást hajt végre a BÉT-en - írta a portfolio.hu.

Nyereséges zárás Európában

Pozitív kezdés után nyereséggel fejezték be a hétfői kereskedést a főbb európai tőzsdeindexek - írta az MTI.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 0,38 és 0,37 százalék nyereséget mutattak az európai kereskedési idő végén, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,27 százalékkal emelkedett.

Londonban 0,49 százalék nyereséggel fejezte be a hétfői kereskedést a még nem hivatalos záróadatok alapján az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,61 százalékkal, a CAC-40 pedig Párizsban 0,23 százalékkal emelkedett. Madridban 0,41 százalék, Milánóban 0,06 százalék indexemelkedéssel zárt hétfőn a tőzsde.

Az európai tőzsdei árfolyamok hétfői emelkedésének a várakozásoknak megfelelően alakuló kínai makrogazdasági adatok adtak lendületet. A kínai statisztikai hivatal beszámolója szerint a GDP a második negyedévben 27 éve a legkisebb ütemben ugyan, de a várakozásoknak megfelelően 6,2 százalékkal nőtt. Mindemellett júniusban az ipari termelés, a kiskereskedelmi forgalom és a vállalati beruházások mind az elemzői várakozásokat meghaladó mértékben növekedtek.

Hétfőn az olajárakat kezdetben kissé megemelte a kínai gazdaság teljesítményével szemben javuló befektetői bizalom, később azonban az előző heti nagy emelkedés korrekciója kerekedett felül. A múlt héten az amerikai olajtermelés csökkenése és a közel-keleti feszültség fokozódása emelte meg az olajárakat.

Hétfőn az európai kereskedési idő végén a Brent nyersolaj ára 0,12 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 66,64 dolláron, a WTI ára pedig 0,15 százalékkal 60,12 dollárra csökkent.

Az eurót 0,11 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1257 dolláron, az arany ára 0,10 százalékkal unciánként 1413,65 dollárra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!