A Smart Summer mintakollekció első elemeit a tervezők hasznos okosságokkal vértezték fel: a bikini vagy a fürdőnadrág jelez, ha napozás közben az UV-sugárzás káros szintet ér el, a sapka figyelmezteti a szülőt, ha a gyermek elkóborol a strandon, az okos utazótáska pedig elveszett poggyászok megkeresésekor lehet hasznos - derül ki a mobilszolgáltató közleményéből.

Mit tudnak az okos eszközök?

Az okos bikini és fürdőnadrág beépített érzékelőkkel figyeli napkeltétől napnyugtáig az UV-sugárzás mértékét és egy okostelefonos alkalmazás segítségével figyelmeztet, ha már túl sok sugarat kaptak az érzékelők és a ruhadarab viselői. A fürdőruhák egy apró, vibráló riasztó egységet is tartalmaznak, amelyet a fejlesztők az övbe, illetve a pántba építettek.

A lakosságot érő UV-sugárzás az utóbbi 20 évben nőtt hazánkban, és nyáron UV sugárzás mennyisége sok esetben igen magas lehet, így fokozottan kell ügyelni a védekezésre, különösen 11-15 óra között - derült vagy felhős napokon -, mert súlyos bőrkárosodásokat szenvedhetünk - mondta rá Tóth Zoltán légkörfizikus, napsugárzási szakértő, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Az okos gyereksapka szintén UV-érzékelővel, valamint egy Vodafone sim kártyával és egy mini nyomkövetővel rendelkezik, amely üzenetet küld a szülők okostelefonjára, amennyiben gyermekük az előre megjelölt távolságon túlra barangol. Az okos utazótáska beépített Vodafone IoT (dolgok internete) nyomkövető technológiával rendelkezik és így a poggyász tulajdonosa okostelefonja segítségével tudja megkeresni elveszett csomagját.

A Vodafone mintakollekciója arra a várakozásra épül, hogy az alacsony költségű, kis energiaigényű, akár 10 évnél is hosszabb élettartamú akkumulátorral rendelkező IoT-re épülő megoldások átalakítják majd az emberek mindennapjait.

Hogyan működik?

A kollekció prototípusai három eltérő nyomkövetési módszert és két kommunikációs technológiát ötvöznek. A kis hatósugarú nyomkövetésre az alacsony energiaigényű Bluetooth technológiát alkalmazzák, és hideg-meleg jelzéssel mutatják meg az okostelefon alkalmazáson keresztül a gyermek sapkájának, vagy a poggyásznak a közelségét.

A nagyobb hatósugarú nyomkövetés gps-technológián és a mobilhálózaton alapul és az eszközök ezek használatával jelzik az okostelefonon megjelenő térképen az elkalandozó gyermek sapkájának, vagy az elveszett poggyásznak a pontos helyét.

A bikini, az úszónadrág, a kalap, vagy az utazótáska olyan beépített Vodafone IoT eszközzel rendelkezik, amelynek akkumulátora körülbelül egy hétig működik töltés nélkül. A cég szerint 2017 végére azonban várhatóan elérhetőek lesznek azok az új generációs eszközök is, amelyek különösen alacsony energiaigényűek lesznek, és egy töltéssel akár több mint 10 évig is működhetnek. Ezek, az úgynevezett Narrowband IoT eszközök parányiak és nagyon olcsók lesznek és működésükhöz kis sávszélesség is elegendő lesz.