Érkezik a hitel a földekre

Az első hitelszerződés aláírásával új szakaszba lépett a MFB-NHP földvásárlási hitelprogram - adta hírül a bank.
Napi.hu, 2016. június 1. szerda, 13:02
Fotó: Napi.hu

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) és a közvetítőként eljáró Budapest Bank Zrt. célja, hogy a lehető legrövidebb időn belül forráshoz jussanak a Földet a gazdáknak program keretében földet vásárlók, így az első hitel-folyósításra hamarosan sor kerülhet. Az eddig befogadott több mint 1700 hitelkérelem átlagos összege 22 millió forint, a jóváhagyott hitelkérelmek összege pedig megközelíti 30 milliárd forintot.

Az első aláírt szerződést napokon belül újabbak követnek. A program elindításával a kormány célja az volt, hogy elsősorban a kis- és közepes családi agrárvállalkozásokat jutassa földhöz. A számok alapján az látszik, hogy a gazdák átlagosan 22 millió forint hitelt igényelnek a földvásárlásukhoz, vagyis az MFB Programja összhangban van a kormányzati elképzelésekkel" - mondta Németh Lászlóné államtitkár.

A közvetítőként eljáró Budapest Bank adatai szerint a hiteligénylések száma folyamatosan emelkedik: május 31-én a befogadott hitelkérelmek száma meghaladta az 1700 darabot, és elérte a 40 milliárd forintot. A beérkezett hitelkérelmekből több mint 1400 darabot, összesen közel 30 milliárd forint összegben már jóvá is hagytak.

Annak érdekében, hogy a gazdák minél hamarabb forráshoz jussanak, a Budapest Bank már az NFA-val kötött szerződések hatályba lépése előtt befogadja és elbírálja a hitelkérelmeket, így az eljárás a banki hitelbírálat miatt egyetlen nappal sem lesz hosszabb. Ha az ügyfél a banki ügyintézéstől független okiratokat (közjegyzői okirat, nullás NAV-igazolás) a bank rendelkezésére bocsátja, a folyósítás akár három-öt munkanapon belül megtörténik.

Az MFB-NHP Földhitel feltételei: a hitel devizaneme forint, futamideje legfeljebb 20 év, a hitel kamatozása az első tíz évében évi fix 1,95 százalék. Az MFB a döntés megkönnyítésére hitelkalkulátort tett közzé a honlapján, melynek segítségével a tőke- és kamattörlesztések könnyen kiszámíthatók.

HOZZÁSZÓLÁSOK