Pénteken tartotta szokásos - zártkörű - évzáró gálarendezvényét az OTP, amelyen Csányi Sándor, a bank vezetője béremelést jelentett be, igaz, konkrét számok nélkül. A Bukszának beszámoló résztvevők szerint Csányi azt is elmondta, hogy differenciált fizetésemelés lesz, a kisebb alapbérű (alacsonyabb beosztású) dolgozók esetében nagyobb mértékű emelés várható. Leépítést pedig nem tervez a bank.

Az elnök-vezérigazgató közölte továbbá, hogy a bank stabilan és biztonságosan, nem mellesleg jövedelmezően működik. Szó volt a bank által nemrég lezárt Axa-tranzakcióról is. Az Axa felvásárlása amellett, hogy több tízezer folyószámlát jelent pluszban az OTP-nek, a jelzálog-hitelezés szempontjából is lényeges. A tranzakció ugyanis 20 százalékkal növeli az OTP amúgy is meglévő jelzáloghitel-állományát.

Óriási nyereség és egy szép kerek szám

A Csányi Sándor által bejelentett béremelésre egyébként telik az OTP büdzséjéből a november közepén ismertetett gyorsjelentés alapján. Abból ugyanis kiderült, hogy a bank a harmadik negyedévben csaknem 70 milliárdos adózott eredményt ért el, az első kilenc hónapra pedig 176 milliárd forintos nettó eredmény jutott, ezzel jócskán felülmúlta várakozásokat.

Nem véletlen, hogy a tőzsdei szereplők is "csípik" az OTP-t, a bank részvénye tavaly november 24-én 6030 forintot ért a tőzsdén, most pénteken pedig 8030 forinton zárt. Azaz kereken 2000 forinttal drágult egy év alatt, ez több mint 33 százalékos pluszt jelent.

Szombaton e-mailben megkérdeztük az OTP-t a béremelés részleteiről, a bank hétfőn közölte: erről még nem született döntés.

(A címlapkép nem a gálán készült.)