A bértábla felbomlásának megelőzésének érdekében kér 30 ezer forintos béremelést a jobban kereső Tesco-alkalmazottak számára a KASZ - tudatja a hrportal.hu. Az 1,8 milliárd forint értékű béremelésre azért lenne szükség, mert a korábban 161 ezer forintnál többet keresők nem részesültek a garantált bérminimum emeléséből és az alacsonyabb pozíciók fizetése felzárkózott hozzájuk.

A 16,5 ezer dolgozó harmadát érintő javasolt béremelés a Tesco éves bértömegének az öt százalékát sem éri el.

Még 2018 előtt meg kell történnie a béremelésnek, hiszen akkor tovább nő 181 ezer forintra a garantált bérminimum és valóban összedőlhet a bértábla, melynek a fenntartása az áruházláncnak is az érdeke - véli a szakszervezet. (Nagy a gond a magyar boltokban - ez hiányzik, de nagyon.)

A Tesco hangsúlyozta, hogy 2017-ben átlagosan 13 százalékkal emelkedett több mint 13 ezer munkavállaló bére, a július elsején életbe lépett béremelés az áruházi és raktári dolgozók 70 százalékát érinti.

Július elsején a bértömeg 2,3 százalékának megfelelő összeggel, átlagosan 4 ezer forinttal nőtt a dolgozók bére, de ebből nagyobb arányban részesült az a 600 munkavállaló, akiknek megtartása kifejezetten fontos az áruházlánc számára. A két nagy raktárban az összes dolgozó 8 százalékos béremelésben részesült, a házhozszállítással kapcsolatos csomagelőkészítők pedig havi 30 ezer forinttal vihetnek többet haza. További béremelés volt a Tesco központjában, ahol 120-an kaptak 8 és 12 ezer forint közötti béremelést, ez az összeg azonban inkább csak a kisebb áruházak vezetőinek jelent látható emelkedést.

A Tesco jelenleg átlagosan bruttó 232 100 forintot fizet egy budapesti árufeltöltőnek 6 hónap munkaviszony után, vidéken viszont ennél kevesebbet fizetnek a dolgozóknak. Összehasonlításképp az Aldiban 300 ezer forint felett lehet hasonló munkakörben keresni, de a Lidl is magasabb béreket kínál a brit székhelyű áruházláncnál.

Július 8-án fognak demonstrálni a Tesco dolgozók a magasabb bérekért. Ha sikertelen az akciójuk, akkor bevásárlókocsikkal lassíthatják az áruházak forgalmát.