A kisebb vállalkozások 60 százaléka számít éves árbevételének csökkenésre 2020-ban, de az 50 és 249 fő közötti létszámú vállalatok fele, és a 250 fő felettiek 40 százaléka is ezt jelezte előre az októberben készült GVI felmérés során - írja a Népszava. Idén már helyzete javulására számít a többség. A cégek túlnyomó része a múlt évben pénzügyi gondokkal küszködött, hogy fenntartsa napi működését.

A bajokat vagy tartalékokból, vagy gyors, azonnali megoldást jelentő, likviditást segítő hitelekből próbálták áthidalni. Főként a 10 fő alatti cégek vélték úgy, hogy nehezebben jutnak hitelhez. A hitelmoratórium nem a cégek többségét nem segítette meg: ez a lehetőség a megkérdezett vállalatok 30 százalékát érintette, és 14 százalékuk vette igénybe.

Az MKIK GVI felmérése 2020 októberében készült több mint 3000 hazai cég megkérdezésével. A legtöbb vállalkozásnak a 2020. október előtti hónapokban az adók és járulékok befizetése jelentette a legnagyobb pénzügyi nehézséget (a vállalkozások 25 százalékának érdemi, míg 35 százalékának kisebb nehézséget okozott). A második leggyakrabban említett pénzügyi teher a munkabérek fizetése és a vállalkozások egyéb állandó költségeinek (például az irodabérlet) kiegyenlítése volt.