"Havi 280 ezer, de elájulnak munka közben"- Íme a Tesco- és Penny-dolgozók beszámolója

A Tesco gyáli és a Penny Market Alsónémediben lévő logisztikai bázisain dolgozók elmondása szerint hiába érkeznek sokan - főleg alkalmi és képzetlen dolgozók -, a "gyűrődést" csak kevesen bírják. A meló nehéz és előfordul, hogy aznap közlik a beosztottakkal, hogy hosszabb lesz néhány órával a műszak - derül ki a Napi.hu helyszíni riportjából.
Csernátony Csaba, K. Kiss Gergely, 2016. szeptember 13. kedd, 07:10
Fotó: Index

Az utóbbi hetekben többször is jelentek meg hírek üres bolti polcokról és áruhiányról - a Napi.hu munkatársai is találkoztak ilyennel, az egyik külvárosi Tesco Expressben, illetve a ceglédi hipermarketben. A Nol.hu július végén pedig azt írta, hogy az egyik XIV. kerületi Tescóban hetek óta üresek a húspolcok, a csirke szinte állandóan hiányzik, általában néhány doboz darált sertéshús, illetve szeletelt sertéskaraj van csupán.

A hírekből az is kiderült, hogy a bajok forrását "a mélyén" kell keresni: súlyos munkaerőhiány alakult ki ugyanis az áruházlánc gyáli logisztikai központjában, amely pedig országos szinten okozott ellátási zavarokat. Ám a probléma nem csak itt, hanem a legnagyobb, herceghalmi bázison is jellemző.

Egy olvasói levélben hívták fel lapunk figyelmét, hogy a munkaerő-piaci problémák - a túlterheltség és az óriási fluktuáció - nem csak a brit tulajdonú kereskedőcég, hanem a Penny Market diszkontlánc alsónémedi raktárát is érintik. Ezek apropóján meglátogattuk a két szomszédos helységet, hogy maguktól a raktári dolgozóktól érdeklődjünk a kialakult helyzetről.

"Nincs más"

Gyál szélén egy hatalmas buszparkoló található. Ide azonban nem turisták érkeznek, hanem a Tesco logisztikai bázisának dolgozói. "Másfél hete dolgozunk itt a logisztikai egységben. Korábban más területen voltunk. Egyelőre elégedettek vagyunk" - válaszolta a benti viszonyokra vonatkozó kérdéseinkre két, harminc év körüli nő a Tesco-bázis előtti padon. Elmondták, hogy ők közvetlenül a Tescóval szerződtek, de a raktárban sok embert munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül alkalmaznak. Az alkalmazottaknak főleg óra-és teljesítménybér alapján, míg a kölcsönzött munkásoknak darabbér szerint is fizetnek.

"Ennyi idő alatt nem tudunk komoly tapasztalatokról beszámolni. Harmincvalahány kilométerről járunk be. A településünkön nincs munka, itt meg van. Nem nagyon válogathatunk. És fizetnek is" - tették hozzá, de a havi fizetésük összegét nem árulták el, ahogy a nevüket sem. Majd elindultak a parkolóban közben beérkező buszhoz.

A gyáli Tesco-bázis bejárata

"Az irodán dolgozom. Rengeteg cucc érkezik a raktárba. Látom, mert rajtam is keresztülmennek az egyes beszállítói papírok" - mondta egy húszas éveiben járó lány, aki több mint fél éve dolgozik a gyáli Tesco-raktárban. Elmondása szerint jól érzi magát, akár hosszabb távon is lehet számára perspektíva az itteni munkában. "Ha lesz jobb ajánlat vagy találok mást, ami jobban fizet, akkor váltok, addig nem" - tette hozzá. Majd elárulta, hogy munkaerőhiányt személy szerint nem érzékeli, de azt látja, hogy rengeteg a munka. "A komissiózóknál van a legnagyobb probléma" - mondta a nő, aki szintén nem fedte fel kilétét. A komissiózók azok, akik összerakják, szortírozzák egy-egy áruház készletét, ergo kulcsszerepük van az áruellátásban.

"Tényleg sok a meló, de ez egy ilyen szakma" - ezt már egy fiatal, ugyancsak huszonéves férfi mondta, aki komissiózóként dolgozik. Ráadásul az is a feladata, hogy betanítson erre a munkára újoncokat, így őt igyekeztünk mindenről kifaggatni. "Az utóbbi időszakban tényleg több a munka, de elviselhető. Hiába vesznek fel embereket, ha azok nem képesek ellátni a feladatot. Több embert is próbáltam betanítani. Sokan közülük az első vagy második nap után már nem jöttek. Nyavalyogtak, hogy hideg van a raktárban, nehezek a termékek" - mondta a férfi. "Hiába vesznek fel olyan embereket, akik nem hajlandóak dolgozni" - mondta. Szerinte egyébként több munkával ugyan, de tudják kezelni a helyzetet. "Többet dolgozunk és kész" - utalt arra, hogy szerinte a boltokban elképzelhető ideiglenesen hiány, de tartósan semmiképp.

Mielőtt elindult a buszához a barátnőjével így összegezte a benti helyzetet: "A fő baj az, hogy túl nagy a jövés-menés és a többség nem marad sokáig. Több olyan eset is van, hogy valaki egy napig van itt, aztán másnaptól már nem is jön többé. A dolgozókat pedig gyakorta egyből a "mély vízbe" dobják, miközben egy hét betanulás legalább kellene".

Messziről

A gyáli Tesco előtt megkérdezett dolgozók beszámolóiból az is kiderült, hogy a főnökeik "normálisak", a fizetés pontosan érkezik. "Nekünk ez fontos, ahol lakunk, ott helyben nincs munka, ezért kénytelenek vagyunk idejönni. Vannak olyanok, akik akár 50-100 kilométerről is hajlandóak jönni" - mondta egy szintén harminc év körüli nő.

Ezt megerősítette egy kamionsofőr is a parkolóban, aki magától szólított le minket. "Nemrég rengetegen elmentek innen, főként mert nem bírták a sok túlórát, ezért a pénzért" - mesélte. Ám, a helyükre érkezettek többsége finoman szólva gyengébb minőségű munkát végez. A mostani gárda elég szedett-vetetté vált: nagyon sok a kölcsönzött munkás, illetve sokakat hordanak fel vidékről - még a Csongrád megyei Kistelekről is. (Kistelek mintegy 130 kilométerre van a gyáli Tesco-bázistól.)

A kamionos szerint főleg a komissiózókból van hiány, ami nehéz fizikai munka. Egykor a szlovákiai Galántáról is hoztak komissiósokat, akiket az ottani Tescóval szerződve alkalmaztak, havi 1300 euróért. Ők látványosan jobban dolgoztak, mint az itteniek, ám mostanra már ők is elmentek - magyarázta, de kérdéseinkre már nem akart válaszolni.

A Tesco-raktárból a buszokhoz igyekvő több tucat munkavállaló között kisebbségben voltak, akik hajlandóak voltak beszélgetni velünk. A többséget hiába próbáltuk szóra bírni, éles elutasítással szembesültünk.

Ez egy átjáróház - a kifulladásig

A Tesco-raktárból a Penny Market alsónémedi logisztikai központjához mentünk délután három óra felé. Korábban azt az eligazítást kaptuk, hogy ekkor végeznek a reggel hatkor kezdődő első műszak dolgozói - ám a kijáraton hosszú percekig nem jött ki senki. Majd fél négy körül, "első fecskeként" megjelent egy fiatal nő, akitől megkérdeztük, hogy miért nem érkezik a műszakot befejező sokaság, mi tévedtünk volna? A nő készségesen válaszolt.

"A rendes munkaidő valóban háromnegyed háromkor jár le, ám mostanában gyakorlatilag mindenki túlórázik - így rendszerint az első műszak reggel hattól este hatig tart. Ma kivételesen már négy körül elengednek minket. A vezetőség mindig az adott munkanap során mondja be, hogy meddig kell túlóráznunk, teljesen hozzájuk alkalmazkodunk. Így a munka végét sosem lehet előre látni. A többlet lehet több óra is" - magyarázta.

Elmondta, hogy három éve dolgozik a Penny-bázison, és azt tapasztalta, hogy idén április-május óta durván megszaporodott a munka a korábbi időkhöz képest. A régi munkatársak közül lényegében mindenki felmondott már: nem sokan bírták a napi 12 órányi, sőt időnként ennél is hosszabb műszakokat, ennyi fizetésért. Ő a múlt hónapban például 67 órát túlórázott, s előfordult az is, hogy délután öttől másnap reggel ötig osztották be műszakra.

A hölgytől megtudtuk, hogy a raktárban, betanított munkásként átlagosan nettó 200-250 ezer forintot lehet megkeresni - amennyiben az ember a hónap minden munkanapján ledolgozza a 12 órát. Az idei béremelés során körülbelül 15 ezer forinttal toldották meg a "rendes" fizetést, amit azonban sokan keveselltek.

"Az újabban felvett dolgozók sokkal rosszabbul dolgoznak, mint a régiek - a vezetők ráadásul rendszerint csak egy napot adnak a betanulásra, miközben ennél azért jóval több kellene" - fogalmazott. "Ráadásul nagyon sokan vannak, akik csak egészen rövid ideig maradnak itt, majd lelépnek - látván a feladatokat és a körülményeket. Mostanra olyan lett ez a hely mint egy átjáróház - a főnököket pedig nem érdekli, hogy itt tartsák az embereket. Nem is értem, miért nem vezetnek be három műszakot a kettő helyett" - méltatlankodott.

A beszédes pennys munkatárstól azt is megtudtuk, hogy a legsúlyosabb dolgozóhiány náluk is a komissiózó munkakörben van. "Egy műszakban negyvenöten kellene lenniük, miközben csak huszonöten vannak" - utal arra, hogy szerinte a Penny-raktárban komoly munkaerőhiány alakult ki. Azt is elmondta, hogy a komissiózók annyira túlhajszoltak, hogy "elájulnak" munka közben - legalábbis erre már volt példa. "Általában csak néhány órát alszanak - máris jönnek vissza dolgozni és persze döntik magukba a kávét. Ezért aztán folyton fejfájásra, vérnyomásproblémákra panaszkodnak" - mondta. Komissiózóként szerinte akár havi nettó 280 ezret is meg lehet keresni, ami felső határ. Ezért a pénzért gyakorlatilag a végkimerülésig kell dolgozni.

Van, aki szerint a kollektíva kárpótol

Egy, a Penny-raktárba is árut szállító kamionsofőrrel találkoztunk a bejáratnál. Ő arról beszélt, hogy a lánya a Pennynél dolgozik. Úgy tudja, hogy sok lett az idénymunkás - az embereket busszal hordják fel, például Szolnokról. Lányától úgy tudja, hogy a munkakörülmények elviselhetőek, mert jó a kollektíva. Azt azonban nagy bajnak tartja, hogy miközben a túlórázást elvárják az emberektől, a szabadságot nem szívesen adják ki.

A nyári szabadság sokaknak tervezhetetlen volt. Hiába fixálta valaki hónapokkal előbb a kinézett időpontokat, a főnökség két nappal a pihenés esedékessége előtt dönthetett úgy, hogy mégsem adja ki a szabadnapokat. Ilyen terhelés mellett persze a családra aligha jut idő - állapította meg. Ennél bővebben azonban nem kívánt beszélni - a diskurzust inkább a kamionos szakma kihívásaira terelte.

(A kiskereskedelemben kialakult munkaerőhiányról szóló sorozatunk második - később megjelenő - részében az áruházláncok reakcióiról fogunk beszámolni.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tepsi, 2016.09.14 19:05

@HauserArnold: Hát az államot ki mozgatja marionett figuraként a kampánypénzen keresztül? Az a néhány fő aki a nemzeti jövedelem túlnyomó többségével rendelkezik. Ne legyél már ennyire naív! Az ö kezükben vannak a politikusok, a másik oldalról meg a média is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.09.14 19:03

.......és még a miniszterelnök barátjának sem kell lenni hozzá.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.09.14 19:00

@matyi2010: Viszont tagadhatatlanul felemelő az az érzés, amikor az ember több ezer eurót vagy dollárt keres egy hónap alatt, annyit, mint Magyarországon egy év alatt. Senkit sem beszélnék le arról, hogy igyekezzen megismerni ezt az érzést. Arról már nem is beszélve, hogy ettől kezdve örökre kis világpolgárok leszünk akarva, akaratlanul, a szó legnemesebb értelmében.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.09.14 18:54

@matyi2010: Bocsásson meg, de én valójában arra gondoltam, hogy a nem orvosi diplomával rendelkező embereknek sokkal nehezebb kijutni külföldre, mint egy orvosi diplomával. A magyar fizetések úgy ahogy vannak nevetségesek, és nem csak egy orvostanhallgató tanulmányait kell finanszírozni hosszú évekig, hanem sorolhatnám még azokat az egyetemeket, ahol a szülőknek egy vagyonba kerül a gyerekük iskoláztatása, és egyáltalán nem biztos, hogy csak öt vagy hat év lesz. Az egyik előttem szóló pedig ne beszélje le azokat, akik még Angliába szeretnének kijutni, hogy várjanak. Mégis mire?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matyi2010, 2016.09.14 14:09

isabella, 2016. szeptember 13., kedd 19:23
"@matyi2010: ....és az orvosok miért mennek, helyesebben mehetnek rögtön ki már egyetem után?"

Nagyjából tízszer leírtam ezen a héten is...
Azért mennek ki, mert irreálisan alacsony nálunk egy szakorvosjelölt fizetése.
Egy orvosi diplomában tíz, de inkább 18 év kemény munkája van benne, családi segítség, anyagi támogatás stb
Ehhez képest 200 ezer nettó kezdőfizetés Markusovszky ösztöndíjjal együtt is nevetséges.

Sokan papolnak arról, hogy 1-200 ezer forinttal többért érdemes kimenni mosogatni Londonba.
Akkor miért ne menne ki 600 ezer-1 millió forinttal több havi fizetésért a szakorvosjelölt.
Az más kérdés, miért nem lehet ebből az évi nettó 8-15 millióból visszafizetni az egyetemi képzés költségét, ha nem itthon dolgozik....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html