Az OTP Bank aktív szereplője akar maradni a vállalkozói hitelezési piacnak, a pénzintézet proaktívan viszonyul a szektorhoz, ő maga keresi meg a vállalkozásokat ajánlataival, amelyek körében a banki termékek mellett valamennyi EU és egyéb támogatással bíró hiteltermék megtalálható - mondta Wolf László, a bank kereskedelmi banki diviziójának vezérigazgató-helyettese. A bank az első félévben az egy évvel korábbi 7,5 százalékról 8,6 százalékra növelte piaci részarányát, ám hogy ehhez a piac szűkülése is kellett, jól mutatja, hogy az első félévben kihelyezett 105 milliárd hitellel a tavaly egész évi 229 milliárd forintos kihelyezés áll szemben.

Aladics Sándor igazgató szerint a Széchenyi 500 vállalati hitelprogramban a júliusi indulás óta 73,5 milliárd forintnyi hitelajánlatot adott ki, amelyből a vállalkozói ügyfelek 43,26 milliárdnyit el is fogadtak. Döntően forgóeszköz és rövid távú finanszírozásra igényelték a banktól megajánlott hitelkeretet, ám örömteli, hogy 13 milliárd forint értékben beruházási hitelmegállapodások is születtek.

A vállalati hitelprogram első köre még a nagyobb cégeket célozta, ám - miként Gyuris Dániel vezérigazgató-helyettes jelezte - a bank a mikro- kis és középvállalkozások felé is aktívan nyitni akar. E téren a piac 20 százalékos zsugorodásával szemben az OTP mintegy 10 százalékkal tudta növelni szektorális kihelyezéseit. A Széchenyi 500 program kisvállalkozói folytatása keretében az OTP a Széchenyi 50 program keretében az elkövetkező hetekben 15 ezer kkv-t keres majd meg finanszírozási keret-ajánlattal. Ezek döntő része ma még nem OTP-ügyfél, ám a bank úgy gondolja, tudnak olyan ajánlatot adni, amely segítheti őket napi likviditásuk kezelésében.

Ennek keretében 3 és 25 millió forint közötti folyószámla- és forgóeszköz-hitelre vonatkozó indikatív ajánlattal keresi meg a vállalkozásokat - a célra szánt keret 185 milliárd forint. A program hitelbírálati ideje 5 nap, a kivülről jövőket egy 6 hónapos ingyenes számlavezetési szolgáltatás is segíti a döntésben.