Rekordmennyiségű élelmiszer gyűlt össze a rászorulóknak

Több mint ötven tonna, 20 magyar és nemzetközi cégtől érkezett, rászoruló családoknak szánt ételadományt szállított keresztül Budapest belvárosán egy teherautókonvoj szerdán az élelmezési világnap alkalmából.
Szabó Dániel, 2019. október 16. szerda, 15:38
Fotó: Napi.hu - Képünk illusztráció.

A ENSZ élelmezésügyi világszervezetével (FAO-val) közösen tizennegyedik alkalommal szervezték meg az adománykonvojt, hogy felhívják a figyelmet az egészséges táplálkozásra és az élelmiszerpazarlás elleni küzdelemre - írta közleményében az MTI szerint a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, amely az Agrárminisztériummal közösen vett részt az eseményen.

A konvoj által szállított több mint 50 tonna élelmiszer - a változatosság jegyében - az élelmiszeripari termékek széles palettáját vonultatja fel. Megtalálható az adományok között: tészta, konzerv, keksz, üdítő ital, csokoládé és más tartós élelmiszerek. A konvoj a figyelemfelhíváson túl rászoruló családokon is segít - derül ki az élelmiszerbank beszámolójából.

Az ENSZ adatai szerint a Földön megtermelt élelmiszer akár harmada is kárba veszhet, ezért bár a megtermelt megnnyiség elegendő lenne mindenkinek, 820 millió ember tartósan éhezik.

Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón közölte, hogy az élelmiszerveszteség és -pazarlás csökkentése olyan fontos fenntartható fejlődési célok megvalósításához járulhat hozzá, mint például az éhezés felszámolása és a környezet megóvása.

Az élelmiszerpazarlás csökkentése csak a vállalati és civil szféra, valamint a szakmai szervek összefogásával valósulhat meg - mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke. Az Agrárminisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte, hogy a minisztérium tevékeny részt vállal az élelmiszerpazarlás leküzdésében.

Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a sajtótájékoztatón arról beszélt: fontos, hogy mindenki gondolja át, min tudna változtatni saját környezetében a kevesebb élelmiszerpazarlás érdekében. A helyi termelésnek és értékesítésnek, a kistermelőktől való vásárlásnak komoly szerepe van abban is, hogy a gazdálkodóink számára elősegítsük a biztos megélhetést és javítsuk a mezőgazdaság és a vidéki területek megtartó erejét - tette hozzá.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal "Maradék nélkül" programja kiemelt jelentőséggel bír az élelmiszerpazarlás visszaszorításában, a projekt ugyanis informálja a vásárlókat az élelmiszer tudatos és biztonságos vásárlásáról és annak megfelelő tárolásáról, kezeléséről - olvasható a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK