Ki nem találná, hány magyar főz otthon pálinkát

Több mint nyolcmillió liter ötvenfokos pálinkát főzettek tavaly a gazdák és a gyümölcstermesztők az ország szeszfőzdéiben - adta hírül a Magyar Idők.
Domokos László, 2017. szeptember 19. kedd, 10:49
Fotó: Napi.hu / Németh Dániel

Az elmúlt években 500-600 volt a bérfőzdék száma, a nyár végén nagyjából 570 működött az országban. Az egységek tavaly több mint 8,2 millió liter, ötvenfokos pálinkának megfelelő mennyiségű párlatot főztek a hozzájuk forduló személyek cefréjéből. Idén fél év alatt 1,2 millió liter italt adtak ki a főzdék - írta a lap a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) adatai alapján.

Egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szeszfőzde tulajdonosa szerint idén a környéken elfagyott a szilva nagy része, ahogy almából sincs sok.

Egyre többen döntenek úgy, maguk állítják elő a párlatot. Az adóhatóság kimutatása szerint idén hat hónap alatt csaknem 1100 lepárló készülékről érkezett jelzés a helyhatóságokhoz, ezzel az elmúlt két és fél évben megközelítőleg húszezer üstöt regisztráltak az országban.

Tavaly január óta párlatadójegyet kell vásárolniuk azoknak, akik otthon szeretnének pálinkát főzni. Az egy liter előállítását lehetővé tevő jegyért hétszáz forintot kell fizetni. Az idei első félévben a főzni vágyók majdnem harmincháromezer jegyet váltottak ki, így 23 millió forintot fizettek be. Tavaly az év egészében 106 ezer jegy talált gazdára.

Címlapkép: Zsindelyes pálinkafőzde, fotó: Napi.hu/Németh Dániel

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2017.09.19 12:22

Magyar alkeszbe magyar szeszt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html