Így mondhatja le ingyen az utazását

Hatvan nappal az utazási irodánál megrendelt utak megkezdése előtt még bánatpénz felszámítása nélkül el lehet állni a szolgáltatás igénybevételétől - írja keddi számban a Magyar Nemzet az Európai Fogyasztói Központra (EFK) hivatkozva.
MTI, 2015. december 1. kedd, 07:32
Fotó: Napi.hu

Fontos különbséget tenni az utasok között abban a tekintetben, hogy utazásukra magyar utazási iroda által összeállított utazási csomag keretében vagy pedig az utas saját maga által szervezett, külön-külön lefoglalt egyes utazási szolgáltatások igénybevétele útján kerülne sor - hívta fel a figyelmet az EFK.

A vonatkozó kormányrendelet értelmében az utazás időpontjától függetlenül az utazási csomag díjmentes lemondására akkor van lehetőség, ha az úti célt az utazásra nem javasolt országok közé sorolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium, egyéb esetekben utazási csomagokat díjmentesen lemondani csak az utazás megkezdését megelőző 60 napnál korábban lehet. Ezt követően az utazás megkezdését megelőző 35 napnál korábbi elállás esetén legfeljebb a részvételi díj 10 százalékának megfizetését követelheti az utazásszervező bánatpénzként az utastól. Közeli indulási időpont esetén javasolt az utazásközvetítővel vagy utazásszervezővel felvenni a kapcsolatot - fogalmaz az EFK.

Az utas által külön-külön elvégzett foglalásokkal megszervezett utazások esetén a jogszabály általános jelleggel nem biztosítja a szerződésektől való díjmentes visszalépés lehetőségét. Mindazonáltal az egyes szolgáltatók - például az autóbérlő cégek, a szállásközvetítő vállalkozások vagy szálláshelyek - szerződési feltételeikben biztosíthatják a szolgáltatás ingyenes vagy egy bizonyos díj megfizetése ellenében történő lemondását.

HOZZÁSZÓLÁSOK