Az elmúlt éveket mérlegre téve 2014-től számítható az az időszak, amikor egyik oldalról ugyan jelentősebb mértékben meglódult a bolti kiskereskedelem, 5-6 százalékkal nőtt a forgalom évről-évre, ugyanakkor lefagyott a munkaerőpiac. A statisztika szerint a kereskedelemben a betöltetlen álláshelyek száma öt esztendővel ezelőtt átlépte a kétezres szintet, ami 2018-ra ötezer fölé ugrott - olvasható a portálon.

A valós létszámhiány persze ennél sokkal nagyobb, de az irányzat egyértelmű: a boltokban a létszám alig mozdult az elmúlt időszakban, pedig szinte minden boltos munkaerőt keres. A bolti kiskereskedelemben a legfrissebb statisztikai adatok szerint 40 százalékkal emelkedett a havi bruttó átlagkereset 2014-2018 április hónapjait nézve. A fizikai dolgozók, eladók, pénztárosok, árufeltöltők, raktárosok pénze pedig az átlagosnál nagyobb ütemben a másfélszeresére ugrott.

A 2018 évi béremelés mértéke 11 százalék volt, ezen belül a fizikai dolgozóké 15 százalék, az áprilisi hónapokat nézve. 2016-tól kétszámjegyű a béremelések üteme a boltos világban is.

Legalább volt járulékcsökkentés

A kormány járulékcsökkentése - ezt el kell ismerni - nagyon is jól jött a vállalkozásoknak, ami a növekvő bérköltségek egy részét azért pótolta. De nem az egészet. 2017-ben az 5 százalékos járulékcsökkentés (szocho) 25 milliárdot hozott a boltosok konyhájára, miközben a bérköltségek 67 milliárd forinttal emelkedtek. 2018-ban előreláthatóan még 15 milliárd forint ütheti a boltosok markát, a további 2,5 százalékos csökkentéssel. A bérköltségek ugyanakkor 54 milliárd forinttal emelkedhetnek ebben az évben.

Járulékcsökkentés haszna: 50 százalék

A két év járulékcsökkentési haszna nem kevés, hiszen ha 2018-ban is 27 százalékos lenne a járulék, akkor több mint 700 milliárd forint lenne a boltos bérköltség, a jelenleg várható 665 milliárddal szemben. Így két év alatt összesen 65 milliárd a járulékmegtakarítás, a 2017-2018 évi együttes 120 milliárd forint bérköltség emelkedéssel szemben.

A blokkk.com szerint a járulékcsökkentéssel együtt is sok boltos nem csak a hőségtől izzad a nyári hónapokban. Munkaerő nincs, aki pedig még elérhető, az szép magasra tartja a markát.

Kép forrása: Napi.hu