A vádirat szerint a vádlott, egy 50 éves férfi egy, az Egyesült Királyságban bejegyzett gazdasági társaság tagjaként és ügyvezetőjeként budapesti székhellyel megalapított és ténylegesen irányított egy magyar céget - adta hírül a Fővárosi Főügyészség.

A férfi 2012-2014-ben olyan, piramisszerűen felépülő, pénzbefizetésen és szétosztáson alapuló rendszert alakított ki, amelyben a csatlakozni kívánó résztvevőktől pénzt gyűjtött. A pénzgyűjtéshez az az ígéret kapcsolódott, hogy a tagok meghatározott összegek befizetésével, illetve további részvevők beszervezésével a cég úgynevezett leányvállalatain keresztül egy rendkívül kedvező feltételeket biztosító, lényegében lízingkonstrukció keretében vásárolhatnak ingatlant, vagy válthatják ki meglévő hitelüket.

A rendszer felépítéséből és elvéből adódott, hogy a tagok a befizetésekből gyűjtötték össze ingatlanügyletek önrészét. Mivel külső befektető nem volt, csak a folyamatos, 200 százalékos tagbeszervezéssel lehetett volna a piramis alsó szintjén lévők igényeit kielégíteni. A résztvevőket a vádlott az interneten, valamint - egyes irányítás joggal nem rendelkező közvetítők és szervezők bevonásával - Budapesten és más magyarországi városokban tartott előadásokon, webkonferencián keresztül, illetve személyesen szervezte be.

A piramisjátékban több mint 1500 személy fizetett be a vádlott kizárólagos rendelkezése alatt álló bankszámlára 15 ezer forinttól több millió forintig terjedő összegeket. A befizetett pénzösszegekkel a terhelt rendelkezett, az egyes kifizetésekről, utalásokról ő határozott. A férfi - bár erre hivatkozott - a rendszer működtetéséhez szükséges külső tőkét nem vonta be. A rendszer finanszírozása egyébként egy potenciális befektetőnek gazdasági előnyt eleve nem biztosított volna.

A szervezet bevétele kizárólag a résztvevők által befizetett összegekből állt, így a rendszer működése további, új tagok befizetésének hiányában szükségképpen ahhoz vezetett, hogy a résztvevők az esetek jelentős részében nem juthattak a várt anyagi előnyhöz.

A Fővárosi Főügyészség a férfival szemben piramisjáték szervezésének bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.