A GVH rászállt a Digire

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) módosította a Digi-Invitel fúziót jóváhagyó, tavasszal kiadott határozatát és egyúttal eljárási bírságot szabott ki a Digi Távközlési és Szolgáltató Kft.-re ismételten hibás információszolgáltatás miatt. A GVH szerint a cég újfent nem tájékoztatta a hatóságot a valós helyzetről, ami utólag kiderült.
Domokos Erika, 2020. július 29. szerda, 15:47
Fotó: Getty Images

A versenyhatóság márciusban feltételek és kötelezettségek előírása mellett járult hozzá, hogy a Digi megszerezze az Invitel Távközlési Zrt.-t. A tavaszi határozat egy megismételt eljárás során született, amelynek megindítására - jelentős bírság mellett - azért volt szükség, mert a versenyhatóság a cég félrevezető információszolgáltatása miatt kénytelen volt visszavonni korábbi döntését - olvasható a GVH közleményében.

A cégre 2018 novemberében 90 millió forintos bírságot szabott ki a GVH.

Most a GVH szerint a Digi a megismételt eljárásban is hibásan szolgáltatott adatot, ezért a GVH-nak módosítania kellett újabb határozatát is. A versenyhivatal egyúttal 20 millió forint eljárási bírságot szabott ki, amiért a cég mulasztása meghiúsította a hatóság számára a valós tényállás feltárását.

Mivel a GVH a vállalkozások összefonódásainak ellenőrzésekor alapvetően a felek által rendelkezésre bocsátott adatokból dolgozik, ezért a gyorsaság és hatékonyság mellett kiemelt figyelmet szentel az adathitelesség kérdésének. A nemzeti hivatal a fogyasztók érdekében minden olyan vállalati magatartással szemben fellép, amelyek aláássák az az adathitelességet az eljárások során - írta a GVH.

HOZZÁSZÓLÁSOK