Ipar 4.0 a hazai koporsógyártásban

A nyíradonyi székhelyű Karsol Kft. az elsők között tette meg a lépést az Ipar 4.0 bevezetésére a koporsógyártásban, ami ugrásszerű fejlődést eredményezhet, és a cég bekerülhet Európa legnagyobb és legmodernebb koporsógyártó cégei közé - közölte a cég.
Domokos Erika, 2018. szeptember 28. péntek, 14:21
Fotó: Pixabay

A társaság 960 millió forintos beruházással - amelynek 50 százalékát európai uniós és hazai pályázati forrásból fedezték -, összesen 1800 négyzetméter csarnokot épített, illetve automata gépsorokat, többek között festőrobotokat is munkába állított - mondta Balogh Károly ügyvezető igazgató tájékoztatóján. További 700 millió forintból - amelynek fele ugyancsak pályázati forrás - további gépeket, rönkhasítókat, hengerlőket, szárítóvezérlőt szereznek be még az idén - tette hozzá a 15 éves, magyar tulajdonban lévő vállalkozás vezetője.

Alapításuk óta Közép-Európa legnagyobb koporsógyártó cégévé nőtték ki magukat: naponta 160 koporsót gyártanak a nyíradonyi üzemükben, évente összesen 38 ezret állítanak elő, 70 százalékban exportra.

Évente 13 ezer köbméter fát, főként nyárfát és tölgyet dolgoznak fel, de már nőnek a saját telepítésű császárfák is, amelyek nyolc év alatt terebélyesednek öt emelet magasságúvá, s válhatnak a jövő hazai koporsógyártásának fontos alapanyagává.

A jelenlegi 1,7 milliárdos árbevételük a mostani beruházások eredményeként 2020-ra meghaladhatja a 2 milliárd forintot.

A cég mintegy 120 dolgozót foglalkoztat Nyíradonyban. A 4.0 robotika bevezetése nem járt létszámcsökkentéssel, miután a fejlesztés eredményeként kétműszakos termelést vezettek be az üzemben - mondta Tasó László (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője az MTI szerint.

A kép illusztráció, forrás: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK