Szót emelt az EU az izraeli betelepítések ellen

Egyértelmű és változatlan az Európai Unió álláspontja a megszállt palesztin területeken zsidó telepek építését lehetővé tevő izraeli politikáról: minden ilyen tevékenység nemzetközi jogba ütközik, és szembe megy a genfi egyezménnyel - jelentette ki csütörtöki közleményében az EU külügyi szolgálata (EEAS) az MTI szerint.
Szabó Dániel, 2019. április 11. csütörtök, 21:11
Fotó: MTI/AP

Az uniós szolgálat arra figyelmeztetett, hogy a múlt héten bejelentett, Ciszjordániában megépíteni tervezett mintegy 4600 lakás illegális telepnek minősül.

Egy ilyen terv megvalósulása csökkenti az Európai Unió által támogatott, a megbékéléshez vezető egyetlen lehetőség, a kétállami megoldás és a tartós béke kilátásait - szögezték le.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő múlt szombaton azt mondta, ha az előrehozott választások után is folytathatja a kormányzást, annektálni fogja a ciszjordániai zsidó telepeket.

Előzetes eredmények szerint Netanjahu nyerte az Izraelben kedden megtartott előrehozott választásokat. A végleges eredményt csütörtök éjjel vagy péntek reggel hozzák nyilvánosságra.

Izrael Ciszjordániát - a Golán-fennsíkkal, a Gázai övezettel és Kelet-Jeruzsálemmel együtt - az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el, és a nemzetközi jog értelmében ezek hivatalosan azóta sem részei Izrael államnak, hanem megszállt területek.

A palesztinok Ciszjordánia és a Gázai-övezet területén tervezik létrehozni leendő államukat. Ciszjordániában jelenleg mintegy 400 ezer zsidó telepes él. A zsidó telepek létrehozása ugyanakkor a nemzetközi jog, a genfi egyezmény alapján nem jogszerű, ezért nemzetközi megítélésük is vitatott.

HOZZÁSZÓLÁSOK