Kartellgyanúban a magyar milliárdos cége

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2015. március 10-én versenyfelügyeleti eljárást indított az Alcufer Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a FE-Group Invest Vagyonkezelő, Tanácsadó és Nagykereskedelmi Zrt., a Jász-Plasztik Kft., az Észak-dunántúli MÉH Nyersanyag-hasznosító Zrt., az Észak-magyarországi MÉH Nyersanyaghasznosító Zrt., az Akkucity Akkumulátor és Akkumulátorhulladék Kereskedelmi Kft. és a Ventum Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. vállalkozással szemben előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatok egyidejű megtartásával.
Napi.hu, 2015. március 11. szerda, 10:13
Fotó: Napi.hu

A friss bejelentés szerint a GVH észlelte, hogy az eljárás alá vont vállalkozások 2013-től kezdődően egyeztetéseket folytattak a savas ólom akkumulátorok hazai begyűjtési piacának felosztásáról.

Magatartásukkal valószínűsíthetően megsértették a versenytörvény és az EU működéséről szóló szerződés versenykorlátozó megállapodás tilalmára vonatkozó rendelkezéseit - véli a hivatal.

Az eljárás alá vont cégek egyike a Jász-Plasztik Kft., amelynek tulajdonosa Kasza Lajos, a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2014 kiadvány szerint 53 milliárd forintos vagyonával a 11. legtehetősebb magyar.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni vizsgálat lehetőségét a versenytörvény biztosítja a GVH számára. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint az eljárás lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, 6-6 hónappal meghosszabbítható - ttete hozzá a GVH.

A hivatalt egyszer már leállították - közbeszerzési ügyben

A jelek szerint a GVH nem adja fel. Decemberben ugyanis egy salátatörvényben egy fideszes képviselői módosítóval "kartellmentesítették" a 2012-2013-ban kiírt állami hulladéktendereket - - írta korábban a Napi.hu. Ez azért volt érdekes, mert a GVH 2014. szeptemberben indított kartellezés gyanújával eljárást négy cég ellen. Az év végén előbb lecserélték az OHÜ ügyvezetőjét, majd a kormány gyorsan megszüntette a szervezetet.

Az Országgyűlés tavaly decemberben, a 2015-ös költségvetés megalapozásáról szóló, több jogszabályt módosító salátatörvényben átírta a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvényt is. A változtatással bekerült a törvénybe egy új paragrafus is, amely "kartellmentesítette" a termékdíjas termékekből képződött hulladékok gyűjtésére, szállításra és feldolgozására kiírt közbeszerzési eljárásokat  A sokáig senkinek sem szemet szúró módosítás nyomán lehetetlenné vált kartellt találni a 2012-2013-ben az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) által bonyolított eljárások környékén.

A GVH ugyanis 2014. szeptemberben jelentette be, hogy versenyfelügyeleti eljárást indított gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése miatt négy céggel szemben. Az Alcufer Kft., a FE-Group Invest Zrt., a Selector Kft. és az Elektronikai Hulladékhasznosító Kft. székhelyén, illetve telephelyén helyszíni kutatást is tartott. A törvénymódosítás nyomán azonban a hivatal az eljárást megszüntetni kényszerült,.

Idén januárban a GVH arról tájékoztatta a Napi.hu-t, hogy akkoriban más, hulladékgazdálkodással kapcsolatos ügyet nem vizsgált. A friss vizsgálaf viszont egy újfajta tevékenységre irányul, amely a piacon, nem közbeszerzés keretében zajlott - tudtuk meg most a hivataltól.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

teuton, 2015.03.12 10:03

Szoval ha jol ertem, arrol van szo, hogy a közbeszerzeseknel elkövetett kartellmegyezeseket nem ellenörizhetik, csak a magangazdasagikat. Mi ez, ha nem ujabb sibolas, hiszen ismert, kik szoktak nyerni a közbeszerzesi mutyikon...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kukoritsayaaanosh, 2015.03.11 10:50

Lex Haverek 223. rész, Nemzeti Oligarcha-keltető, jogalkotó-bűnözés
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.03.11 10:31

Ez a fidesz! Nem elég, hogy megadóztatja az újgazdagokat de még lopni sem hagyja őket. Már simicskázni sem lehet...meg vasárnap sem multi nyitva a plázákban. Ez már a vég!
Vajon ők miért nem menekülnek el Illibériából?...bírják ezek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2015.03.11 10:18

Értjük, értjük...tehát gyanú van, de még nem biztos hogy elkövették? Nevetnünk kell, már a nevek is elegendő alapot adnak a végső konklúzióra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html