A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Nem csak arra kell kormányzati garancia, hogy a kényszernyugdíjazás körébe tartozó egészségügyi dolgozók jövedelme nem csökken, hanem arra is, hogy az intézmények megkapják a szükséges forrást a bérek szinten tartására, hogy ne nekik kelljen kigazdálkodni azt. Hét-nyolcezer munkavállalónál ez ugyanis értelmezhetetlen − mondta a lapunknak Balogh Zoltán, az egészségügyi szakdolgozók kamarájának elnöke.

Ilyen garancia híján, illetve a júliustól hatályos, a jövedelem és a nyugdíj közötti kényszerválasztás kapcsán sokan nem fognak tovább dolgozni. (Egyes szakdolgozói munkakörökben ugyanis a nyugdíj magasabb, mint a fizetés.) Kiemelte, a szakdolgozók közül sokan nemcsak a 62. év betöltése, hanem a 40 éves szolgálati idő miatt is ilyen helyzetbe kerülnek majd, így a most érintett négyezres szakdolgozói kör 8-10 ezerre is nőhet.

Az egészségügyi államtitkárral folytatott szerdai megbeszélésen nem került szóba a kényszer-nyugdíjazási határozat módosítása, noha mindenki elmondta, a jogszabály megvalósításnak vannak aggodalomra okot adó pontjai − tette hozzá Balogh. Kifejtette, pozitívan értékelik, hogy az ágazat vezetése összefogja a mentességi kérelmeket és ágazati szinten kívánja kezdeményezni a mentesség megadását.

Ugyanakkor az egyéni munkavállalóknak kell nyilatkozniuk (rövid időn belül) a szándékaikról, ez pedig kiszolgáltatottá teszi az egészségügyi intézményeket. Nem tudják például, hogy mennyien maradnak valójában. Kritikusnak nevezte a megüresedő státusok betölthetetlenségét is, ami komoly ellátási gondokhoz vezethet. Összességében jelenleg nincs az a magyar egészségügyi vezető, aki így képes megmondani, hogy két-három hónap múlva összesen hány egészségügyi szakdolgozó marad a rendszerben − fogalmazott Balogh Zoltán.

A keddi megbeszélés fontos üzenetének nevezte a bértárgyalások folytatására vonatkozó bejelentést. Ennek kapcsán megjegyezte, bízik benne, hogy a második szakaszban az eddig nem preferált pályakezdők és a felsőfokú végzettségűek is részesülnek a differenciált béremelésből. Arra is felhívta a figyelmet, hogy most egyszerre van hiány és felesleg  a szakdolgozókból, hiszen a létszámstop miatt sokan nem tudnak elhelyezkedni, amit az intézkedéscsomag tovább erősít, ha a megüresedett helyekre nem lehet felvenni senkit.