Ki fizeti a kormányzati bérígéretet az egészségügyben?

Egyelőre nem tudni, ki finanszírozza majd és milyen forrásból az egészségügyi államtitkár keddi megbeszélésen tett ígéretét, miszerint a nyugdíjazás alól mentességet kapó egészségügyi dolgozók jövedelme nem lesz kevesebb, mint a nyugdíjuk és a bérük együttes összege.
Szepesi Anita, 2013. január 11. péntek, 16:56
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Nem csak arra kell kormányzati garancia, hogy a kényszernyugdíjazás körébe tartozó egészségügyi dolgozók jövedelme nem csökken, hanem arra is, hogy az intézmények megkapják a szükséges forrást a bérek szinten tartására, hogy ne nekik kelljen kigazdálkodni azt. Hét-nyolcezer munkavállalónál ez ugyanis értelmezhetetlen − mondta a lapunknak Balogh Zoltán, az egészségügyi szakdolgozók kamarájának elnöke.

Ilyen garancia híján, illetve a júliustól hatályos, a jövedelem és a nyugdíj közötti kényszerválasztás kapcsán sokan nem fognak tovább dolgozni. (Egyes szakdolgozói munkakörökben ugyanis a nyugdíj magasabb, mint a fizetés.) Kiemelte, a szakdolgozók közül sokan nemcsak a 62. év betöltése, hanem a 40 éves szolgálati idő miatt is ilyen helyzetbe kerülnek majd, így a most érintett négyezres szakdolgozói kör 8-10 ezerre is nőhet.

Az egészségügyi államtitkárral folytatott szerdai megbeszélésen nem került szóba a kényszer-nyugdíjazási határozat módosítása, noha mindenki elmondta, a jogszabály megvalósításnak vannak aggodalomra okot adó pontjai − tette hozzá Balogh. Kifejtette, pozitívan értékelik, hogy az ágazat vezetése összefogja a mentességi kérelmeket és ágazati szinten kívánja kezdeményezni a mentesség megadását.

Ugyanakkor az egyéni munkavállalóknak kell nyilatkozniuk (rövid időn belül) a szándékaikról, ez pedig kiszolgáltatottá teszi az egészségügyi intézményeket. Nem tudják például, hogy mennyien maradnak valójában. Kritikusnak nevezte a megüresedő státusok betölthetetlenségét is, ami komoly ellátási gondokhoz vezethet. Összességében jelenleg nincs az a magyar egészségügyi vezető, aki így képes megmondani, hogy két-három hónap múlva összesen hány egészségügyi szakdolgozó marad a rendszerben − fogalmazott Balogh Zoltán.

A keddi megbeszélés fontos üzenetének nevezte a bértárgyalások folytatására vonatkozó bejelentést. Ennek kapcsán megjegyezte, bízik benne, hogy a második szakaszban az eddig nem preferált pályakezdők és a felsőfokú végzettségűek is részesülnek a differenciált béremelésből. Arra is felhívta a figyelmet, hogy most egyszerre van hiány és felesleg  a szakdolgozókból, hiszen a létszámstop miatt sokan nem tudnak elhelyezkedni, amit az intézkedéscsomag tovább erősít, ha a megüresedett helyekre nem lehet felvenni senkit.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

fo_no, 2013.01.12 07:05

@szkiita: "Néhány ezer emberről van szó,lesz rá pénz "

Azzal, hogy lesz rá pénz nem tudok vitatkozni, hiszen stadionra, és piárra is van számolatlanul, de...

Néhány 10ezer emberről van szó, mert a ideiglenesen nemnyugdíjas dolgozó bérét nettóban kell megemelni - Orbán igérte - a nyugdíjának összegével, és ez a pénz az E.alap terhére kerül kifizetésre, ott viszont nem látszik a növekmény.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.01.11 18:33

Néhány ezer emberről van szó,lesz rá pénz .....,ne károgjunk...,van itt lóvé ,ha el nem lopja a Mátrix....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html