Kiderült, miből él Orbán leendő veje

Vállalkozó szellemű fiatalember veszi el Orbán Viktor miniszterelnök lányát most szombaton, a Közgép cégcsoportjához tartozó E-OS Innovatív Zrt. igazgatóságában ülő vőlegény, Tiborcz István családja szintén több vállalkozásban érdekelt, az állami földbérlet pályázaton is sikerrel szerepeltek.
Céginfo.hu, 2013. szeptember 4. szerda, 07:12
Fotó: Napi.hu

Vállalkozó család gyermeke veszi el Orbán Viktor miniszterelnök lányát, Orbán Ráhelt, a házasságkötést szeptember 7-én, szombaton tartják a vőlegény, Tiborcz István családjának birtokán. A Budapesttől 50, Felcsúttól mintegy 6 kilométerre, a Fejér megyei Csabdi határárban lévő Tükröspuszta egykor gróf Pálffy-Daun József gazdasága volt, a Tiborcz családhoz 1997-ben került, azóta fokozatosan alakították ki a mai, mintegy 40 hektáros lovas szabadidőparkot. Itt különböző lovas szolgáltatásokat nyújtanak (a bértartástól a lovastornáig), a vendégeket többek közt lovarda, lovaspálya, vendégház és ősfás liget várja, a tanya ideális helyszíne lehet céges és családi rendezvényeknek, köztük esküvőknek és születésnapoknak - derül ki a Tiborcz lovas klubot hirdető internetes oldalról. A lovas parkot és a közelében lévő Tiborcz tanyát a közelmúltban még eladásra hirdették meg tulajdonosai, összesen 420 millió forintért - írta július végén az Index, az azóta már az internetről eltávolított hirdetésre hivatkozva. A Tiborcz tanya egy hét hektáros, úszómedencés ingatlan, rajta egy 360 négyzetméteres, nyolcszobás házzal, ahol "ipari konyha", borozó és szauna is van. Ennek irányára 120 millió, míg a lovas tanyáé 300 millió forint volt.

"Jól működő gazdaságuk van"
"Istvánnal talán öt éve találkoztam először, a szüleit viszont már korábbról ismerem, édesapja orvos, jól működő gazdaságuk van. A fiatalok döntöttek arról, hogy a Tiborcz család birtokán legyen a menyegző. István szüleinek tanyáján, ahol van egy lovarda is, megoldható a tekintélyes vendégsereg fogadása, kiszolgálása. A mi felcsúti portánk ehhez kicsi lenne" - mondta Orbán Viktor kormányfő a Blikknek.

Az 1986-os születésű Tiborcz István vezető tisztségviselője, az öttagú igazgatóság tagja az E-OS Innovatív Zrt.-nek (aminek jogelődje a Tiborcz résztulajdonában lévő ES Holding Zrt. volt, és idén júniustól Elios Innovatív Zrt.néven működik) - derül ki a Céginfo.hu adataiból. Az energiahatékonyság javításával, az innovatív és zöld technológiákkal foglalkozó energetikai társaság többségi tulajdonosa a villamosenergia-kereskedéssel és -elosztással foglalkozó E-OS Energiakereskedő Zrt., ami 76 százalékos leányvállalata a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Közgép Zrt.-nek.

A 2010-től E-OS Innovatív Zrt. néven működő cég először akkor vált szélesebb körben ismertté, amikor 2011-ben megnyerte - az LMP szerint vitatható módon - a Szegedi Tudományegyetem napkollektorok felszerelésére kiírt közbeszerzését 625 millió forintért, valamint az újszilvási, Magyarország első fotovoltaikus naperőművének kivitelezésére hirdetett tendert nettó 473 millió forintért. A cégadatokból kiderül, hogy az E-OS Innovatív Zrt. jelenleg kisebbségi tulajdonosa is - az újszilvási önkormányzat mellett - a villamosenergia termeléssel foglalkozó Újszilvási Naperőműpark Kft.-nek. Az E-OS Innovatív Zrt. nettó árbevétele 2012-ben mintegy 3,1 milliárd forintra nőtt az előző évi közel 2,8 milliárdról, osztalékot pedig tavalyelőtt 100 milliót, tavaly 200 milliót vettek ki a cégből a tulajdonosok.

Több száz milliós osztalékok
Az E-OS Energiakereskedő Zrt. érdekeltségébe tartozik még a vagyonkezelő E-Bio Hungary Kft. és a földgázkereskedő E-OS Gáz Kft. Az anyavállalatot 2006 novemberében hozták létre egy hónappal azután, hogy a Fidesz kiütéses győzelmet aratott az önkormányzati választásokon, a cég az önkormányzati megrendelésekben bízva indult el. A forgalmi adatok szerint bejött a számítás, nincs megrendelések híján az E-OS Energiakereskedő, a nettó árbevétele ugyanis dinamikusan bővült: 2011-re meghaladta a 11,3 milliárd forintot, 2012-ben azonban némi megtorpanás történt, forgalma 8,1 milliárdra esett. Profitot szépen termel, a tulajdonosok 2011-ben 341 millió, 2012-ben pedig 246 millió forintot vettek fel osztalékként (a teljes nyereséget) az üzleti évek végén.

A vőlegény Tiborcz István ügyvezetője és egyszemélyes tulajdonosa a gazdasági tanácsadó IBC-Projekt Kft.-nek, a cég márciusig Hamar & Tiborcz Jogi és Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató Kft. néven és pécsi székhellyel működött, márciustól a csabdi Tiborcz tanya a bejegyzett székhelye, a tulajdonostárs Hamar Endre pedig 2012 decemberében vált ki a cégből. A tanácsadócég nettó árbevételét tavaly 11,5 millió forintra növelte az előző évi 7,8 millióról, az adózott eredménye pedig 4,9 millióról mintegy 7 millió forintra bővült, amit év végén teljes egészében fel is vett osztalékként a két tulajdonos. Az üzlettárs Hamar Endre azóta az E-OS Innovatív Zrt.-ben tűnt fel, a 2013. januári közgyűlési iratok szerint a zrt.-ben - ahol Tiborcz igazgatósági tag - 22 százalékos tulajdonos jelenleg a Hamar érdekeltségében lévő, pécsi, üzleti szolgáltató és tanácsadó Green Investments & Solutions Kft.

Tiborcz István 2007 és 2009 között egyik ügyvezetője és tulajdonosa volt, a nem túl eredményesen működő BS Audit International Kft.-nek. A szerteágazó tevékenységet folytató cég többek közt önkormányzatoknak adott tanácsot a közvilágítás korszerűsítéséhez, a hatékonyság növeléséhez.

Temetkezés után gazdálkodnak Tiborczék

A Tiborczék családi cége az egykor temetkezési és kegyeleti szolgáltatásokat nyújtó, ma már mezőgazdasági, gazdasági és "máshova nem sorolt egyéb szakmai, tudományos, műszaki tevékenységet" folytató, a család csabdi-tükröspusztai lovas parkjának címére bejegyzett ES Hungary Kft. A vállalkozás jelenlegi többségi tulajdonosa Orbán Ráhel vőlegénye, Tiborcz István, tulajdonosa még testvérei Tiborcz Eszter és Tiborcz Péter, valamint édesapjuk, Tiborcz Sándor. (Dr. Tiborcz Sándor orvos szakértőként dolgozott, ma már a Tiborcz tanyát igazgatja - írta korábban a Nyugat.hu, amelynek összeállítása szerint a vőlegény nagyapja, id. Tiborcz Sándor ismert szombathelyi sebész volt, akinek nevét a Markusovszky kórházban emléktábla és alapítvány is őrzi.) Az ES Hungary Kft. nettó árbevétele tavaly 25,6 millió forintra nőtt a 2011-es 15,9 millióról, az adózott eredménye pedig 5,9 millió forint volt tavaly, míg egy évvel korábban 6,1 millió.

Adatokért, nagyításért kattintson az ábrára!

A vőlegény testvére, Tiborcz Eszter - az Átlátszó.hu tavaly júliusi összesítése szerint - a bicskei állami (tíz évre titkosított) földbérletpályázat legnagyobb nyertese: 157 hektárnyi egybefüggő területet, a Fejér megyei bérletek 4,1 százalékát kapta meg húsz éves bérletre. A terület karnyújtásnyira van Tiborczék csabdi lovasklubjától. (Az Átlátszó portál szerint Bicskén a miniszterelnök feleségének, Lévai Anikónak is van másodmagával birtokolt szántója.) A másik testvér, Tiborcz Péter 2006 és 2010 között a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes alelnöke volt, jelenleg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikai tanácsadója - írta az Átlátszó.hu.

Felszámolták
az egykori családi bt.-t
A Tiborcz családhoz köthető az 1991-ben alapított TJC Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. is, ami 2010-ben felszámolással megszűnt, Tiborczék 2007-ben léptek ki belőle. A bt. kezdetben TIS Ruházati, majd Tiborcz tanya, illetve Tiborcz és Társai Vendéglátó, Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. néven működött.

Tiborcz Eszter 157 hektáros szántója melletti területen folytatott, engedély nélküli fakitermelésről idén februárban adott hírt a Népszabadság, augusztusban pedig arról tájékoztatta a lapot a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság, hogy nyomozás indult a Csabdi-Tükröspuszta közvetlen közelében eltulajdonított fák ügyé­ben. Az akácost a tulajdonosok tudta nélkül, géppel, nagy mennyiségben vágták ki; az ügyben az LMP országgyűlési képviselője, Lengyel Szilvia és a tulajdonosok tettek feljelentést. A Népszabadság megjelenése után a kupacokban felhalmozott fát ott hagyták. A Céginfo.hu adataiból kiderül, hogy Tiborcz Eszter 2008 decembere óta felügyelőbizottsági tag a Bicskei Erdőbirtokossági Társulásnál, valamint 1999 óta egyéni vállalkozó, vegyes gazdálkodással, valamint élelmiszer és alkoholmentes ital piaci kiskereskedelmével foglalkozik.

Tanácsadással is foglalkoznak

A szintén jogász végzettségű testvér, Tiborcz Péter 2010 márciusában hozta létre a Green Door Consulting Kft.-t, amelynek ügyvezetője is ő volt 2012 júniusáig, azóta édesapja, Tiborcz Sándor van e posztra bejegyezve a cégadatokban. A pátyi székhelyű vállalkozás honlapja szerint a zöld gazdaságfejlesztéssel érintett projektek, a környezetre hatást gyakorló vállalati, kommunális tevékenységek megfelelő információkkal és kapcsolatokkal (politikai és vállalati) történő támogatásában, a fejlesztések és eredmények közvetítésében kíván részt venni. A referenciák a honlapján nem találhatóak, azonban az interneten elérhető egy szerződés, amit a céggel és a Comp-let Party Service Kft.-vel kötött 2010 novemberében hat hónapra a fővárosi parkolócég, a Parking Kft. - 50 millió forint keretösszegben konferenciaszervezésre, pr- és marketingtevékenység ellátására. A Green Door alapítását követő évben, 2011-ben már 12,8 milliós nettó árbevételt ért el, 2012-ben azonban lecsökkent 4,1 millióra forgalma.

A Green Door társtulajdonos a budapesti székhelyű, számítógép-üzemeltetéssel és médiareklámmal foglalkozó Energosoft Kft.-ben, amelynek egyik ügyvezetője a vőlegény apja, Tiborcz Sándor. Az Energosoft másik, 50 százalékos tulajdonosa a számítógép és szoftver kiskereskedelemmel foglalkozó Professzionál Informatikai Zrt., amelyben igazgatósági tag a vőlegény testvére, Tiborcz Péter, de - a hatályos cégadatok szerint - tulajdonrésszel nem rendelkezik. Az Energosoftnak nem volt bevétele tavaly, míg a Professzionálnak nettó 932 millió forint.

Tiborcz Péter jelenleg kültag a Controldesign Kommunikációs Bt.-ben - derül ki a Cégadatokból.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

newyork12, 2013.09.06 01:37

@acdc: Elveztem a hozzaszolasodat: a csavo mutyiexpert, a csaj torpe es kover, a dakotavezer lanya. Egy pillanatra probalok eloregondolni az Orban-utani korszakra (mert az is lesz egyszer). Lesz arra lehetoseg hogy az Orban-kori nagy mutyizasok legalabb egy reszet nyilvanossagra hozzak es a teteseket megbuntessek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Napi6000, 2013.09.05 19:48

@LHedvig:

Kultúrált világban a miniszterelnök és családja nem vállalkozik, nem üzletel. Nincs olyan, hogy Orbán Viktor miniszterelnöki fizetésből él ? a többi lé pedig Lévai Katalin (a feleség) vállalkozásaiból dől. Ez gusztustalan dolog ? utoljára (és újabban!) Rómában volt ilyenre példa. De hát a Fidesznek nincsenek erkölcsei, sem gátlásai.

És most erre fogják tanítani a gyerekeket?
@LHedvig:

Kultúrált világban a
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2013.09.05 18:51

Micsoda szerencses veletlen, hogy a lagziba vezetu utat pont most sikerult felujitani:

http://index.hu/belfold/2013/09/05/utat_epitenek_az_orban_lany_eskuvojere/

Aug 30 -an rendeltek meg a felujitast es mar kesz is, ez igen :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2013.09.05 12:43

@Arabic:
Arra gondolok, hogyha ugat a ki nem fizetett vállalkozó, akkor betonban végzi, vagy kismértékben megnyomorítva tolószékben....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2013.09.05 11:48

@Fricibacsi: "Hiszto ballibek pánikban vannak. Félnek, hogy 2014-től továbbra sem lophatnak már"
Szerencsés helyzet, amikor olyan lop, aki szimpatikus. Annak még szurkol is a magyar, hogy inkább az lopjon, mint a másik. Mert lopni kell... :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html