Lakásukban öli a hideg a magyarokat

Az elmúlt négy évben folyamatosan emelkedett a halálozások száma Magyarországon. A legtöbben nem az utcán, hanem saját, fűtetlen otthonukban - derül ki a Népszava cikkéből.
Szabó Dániel, 2019. január 3. csütörtök, 09:57
Fotó: Shutterstock

2014 óta egyre többen halnak meg Magyarországon a "túlságosan nagy hideg hatásai" miatt, a tendencia pedig továbbra sem fordult meg - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss, de még 2017-re vonatkozó adataiból. E szerint összesen 278-an haltak meg abban az évben, ami a magasabb, mint a vitatott módszertannal dolgozó Magyar Szociális Fórum (MSZF) által közölt szám. Az MSZF összesítése szerint 2017 telén 203-an hűltek ki, többségük saját, fűtetlen otthonában.

Kirajzolódik egy tendencia is: 2010 után minden évben csökkent a kihűléses halálozások száma, addig 2014 után újból növekedésnek indult a folyamat. A KSH adatok alátámasztják a civilek azon állítását is, amely szerint a legtöbben otthon vagy az utcán hűlnek ki: 2017-ben "a túlságosan nagy hideg hatásai" miatt 124-en haltak meg valamilyen gyógyintézményben, 154-en pedig "egyéb helyen" - írja cikkében a lap.

De Misetics Bálint szociológus, A Város Mindenkié (AVM) csoport aktivistája szerint a valós kihűléses halálozási szám nagyobb lehet: mivel az így bekövetkezett halál sokszor már meglévő betegségekkel is összefügg, de a statisztikába ez kerül be, nem a kihűlés, még ha az is a valós ok. Például azt tüntetik fel, hogy valaki tüdőgyulladásban halt meg.

Az AVM szerint a fagyhalál elsődleges oka a szegénység és a megfelelő lakhatás hiánya, a kihűléses halálesetek átlagosan mintegy 60 százaléka fedett helyen, feltehetően lakásban történik.

2018 szeptemberében már volt kihűléses haláleset Magyarországon.

HOZZÁSZÓLÁSOK