A kínai vámhatóság szerdán ismertetett adatai szerint az áprilisi külkereskedelmi többlet 13,84 milliárd dollárra zsugorodott az egy hónappal korábbi 32,67 milliárd dollárról. A szakértők a márciusit meghaladó aktívumra, 35 milliárd dollárra számítottak.

Áprilisban az export 2,7 százalékkal csökkent, szakértők 2,3 százalékos növekedést vártak a márciusi 14,2 százalékos bővülés után.

A kínai import 4 százalékkal nőtt, miután márciusban 7,6 százalékkal esett. Elemzők áprilisra a kivitel 3,6 százalékos csökkenésére számítottak.

Politikailag különösen érzékeny, hogy miként alakul az amerikai-kínai külkereskedelem. Áprilisban a kétoldalú forgalom 15,7 százalékkal csökkent, a kínai kivitel 9,7 százalékkal mérséklődött, míg az amerikai termékek kínai importja 30,4 százalékkal esett.

Az elmúlt időszakban Kína mozgásterét alapvetően a Donald Trump amerikai elnök által meghirdetett kereskedelmi háború szűkítette le. Korábban ugyan úgy tűnt, hogy hamarosan megoldódhat az exportot korlátozó konfliktus, de az USA vezetője vasárnap ismét fenyegetőzni kezdett.