Kisebb lesz a napraforgótermés

Hiába nőtt 3 százalékkal a vetésterület, a meleg miatt 3-4 százalékkal kisebb lesz a napraforgótermés az idén, ugyanakkor a nyári szárazságnak köszönhetően a termelők közül sokan megspórolhatták a betakarítás előtti deszikkálás, a növény vegyszeres kiszárításának költségeit - mondta a Világgazdaságnak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.
Dzindzisz Sztefan, 2018. augusztus 28. kedd, 07:18
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A lap keddi cikke szerint ez hektáronként 11-13 ezer forinttal mérsékelheti a termelők költségeit. (Megdöbbentő adatok a gyümölcsökről - ezeket a boltba sem engedik be.)

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint a tavalyi 658 ezer hektár után 2018-ban 673 ezer hektáron terveztek napraforgót termelni a gazdák. Az elmúlt évihez képest augusztus közepén alacsonyabb áron adták-vették a fizikai piacon a napraforgót: az AKI tavaly augusztus közepén tonnánként 96 ezer, idén pedig 90,1 ezer forintos áfa és szállítási költség nélküli termelői árat mért. A termelők bíznak abban, hogy az ár megindul felfelé, hasonlóan a búza- és a kukoricaárakhoz - számol be az MTI.

A napraforgó jövőbeni piaci kilátásait javíthatja, hogy az EU 2021-től - a termelő országokban tapasztalható környezetrombolásra hivatkozva - betiltotta a pálmaolaj bioüzemanyagként való hasznosítását, és könnyen elképzelhető, hogy ezt a lépést az élelmiszeripari felhasználás betiltása követheti - írta a lap.

HOZZÁSZÓLÁSOK