Karácsony: nem áll le a tömegközlekedés Budapesten

Nem állítják le a tömegközlekedést a fővárosban, ugyanakkor az első ajtós felszállás után beszüntetik a jegyárusítást is a buszvezetőknél - jelentette be csütörtökön Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos óvintézkedések között a főváros felfüggeszti valamennyi fenntartásában működő színház, mozi, múzeum és könyvtár működését.
Domokos Erika, 2020. március 12. csütörtök, 14:38
Fotó: Shutterstock - Szabó Ervin Könyvtár

A fővárosi önkormányzat arra kéri a kormányt és a budapesti munkaadókat, hogy a reggeli csúcsforgalom elkerülése érdekében rugalmasabb - későbbi - munkakezdést tegyenek lehetővé, illetve ahol lehet, az otthoni munkavégzést. A főváros továbbá pandémiás protokolltervet kér a kormánytól a közösségi közlekedésre vonatkozóan, ami nemcsak a BKV-járatokra, hanem a vasúti közlekedésre is vonatkozna - közölte a főpolgármester.

A fővárosi önkormányzat a járművein és a BKK infotábláin rendszeresen közzéteszi a védekezéssel kapcsolatos aktuális híreket.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos óvintézkedések részeként felfüggesztik minden budapesti fenntartású színházban és moziban az előadásokat, valamint a múzeumok és a Szabó Ervin Könyvtár működését is.

A fővárosi önkormányzat szerdán már döntött arról, hogy növelik a BKV járatain a fokozott fertőtlenítés gyakoriságát, a dolgozóikat rendszeresen tájékoztatják az óvintézkedésekről. A BKK határozatlan időre felfüggesztette az elsőajtós felszállásra vonatkozó szabályokat, vagyis a a járműveken minden ajtón fel lehet szállni az utasoknak, elkerülve így az esetleges tumultusokat. A már utcán lévő tájékoztató kampányt angolul is elérhetővé teszik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tepsi, 2020.03.12 20:40

@znojmo: Annyira nem jó azért, mivel -mint előbb olvastam itt a napi.hu-n- a fertőzés kétharmadát a tünetmentesek okozzák az 5 napos lappangási idő alatt, belga kutatások szerint. Másrészt ha egy ilyen fertőzött felszáll a busz hátuljába, akkor még a középen utazókat is már az alatt megfertőzi mielőtt leszállna. Ezt Kínában állapították meg, miután egy fertőzött útvonalát utólag visszanézték, amit korábban a busz biztonsági kamerája rögzített. A vírus pedig ami a buszon lerakódott a belső tér elemein, még napokig fertőzött tovább. A fentebb említett belga tudósok általános távolságtartást javasolnak, azaz nem annyira helyes a tömegközlekedés használata sem jelen helyzetben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.03.12 20:19

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi3, 2020.03.12 15:42

Pedig most jó lenne a sétáló Budapest
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html