Koronavírus: így álltak talpra a kkv-k

Áprilishoz képest júniusra hatalmasat javult a kkv-k anyagi helyzete - derül ki a K&H Bank felméréséből. Tízből négy cégnek nincs szüksége újabb forrásokra, az NHP Hajrá iránt nagy a kereslet.
Herman Bernadett, 2020. szeptember 16. szerda, 13:21
Fotó: Getty Images

A K&H Bank először az idén áprilisban készített felmérést saját kkv-ügyfelei körében a vírusjárvány gazdasági következményeinek vizsgálatára, amelyet júniusban megismételt. A kutatás arra is kitért, hogy miként alakultak a cégek pénzügyei a korlátozások feloldása óta. "Saját megítélésük szerint áprilishoz képest jobb anyagi helyzetben vannak a kkv-k, ugyanis a résztvevők majdnem fele (46 százalék) rendelkezik pénzügyi tartalékkal, és közel minden ötödik cégvezető (18 százalék) tervezi, hogy növeli a már meglévő megtakarításokat.

A vállalkozások biztosabbnak tűnnek saját finanszírozásukat tekintve is, az első felméréshez képest több mint kétszer annyi válaszadó gondolja, hogy finanszírozás tekintetében nincs szüksége további lépésekre az év végéig. Jelentősen, 41 százalékról 20 százalékra csökkent azon vállalkozások száma is, amelyeknek saját tartalékból, befektetésből, megtakarításból kell finanszírozni működésüket az év fennmaradó részében" - hangsúlyozta Kökény Roland, a K&H kkv szegmens marketing vezetője.


K&H

Beruházásokra veszik fel a hitelt

Az áprilisi elképzelésekhez hasonlóan, közel minden ötödik cég (18 százalék) tervezi, hogy rövid vagy hosszú lejáratú forrást vesz igénybe az év végéig. Ez inkább a nagyobb, 301 millió forint feletti éves árbevételű kis- és középvállalkozások körében (36 százalék), a szektorok közül pedig a kereskedelem (25 százalék) illetve az ipar, építőipar, gyártás (24 százalék) területén jellemző. A nagy népszerűségnek örvendő NHP Hajrá-ról a cégek közel fele hallott (49 százalék), közülük több mint minden harmadik cég (38 százalék) fontolóra is veszi a program igénybevételét.K&H

"Az ügyfélkutatás eredményeit, valamint saját adatainkat nézve is azt tapasztaljuk, hogy a hitelcélokban változás mutatkozik a program indulása óta. A július végi adataink alapján még mindig a legnépszerűbb a forgóeszközhitel, ám ennek aránya jelentősen csökkent az áprilisi eredményekhez képest. A munkabér és egyéb kiadásokra a kkv-k 23 százaléka venne fel kölcsönt, ami az első kutatáshoz képest 13 százalékpontos visszaesést jelent. A beruházási hitelek iránt érdeklődők száma viszont megnövekedett, fokozódott a vállalkozások beruházási kedve. Az NHP Hajrá iránt továbbra is jelentős érdeklődést tapasztalunk, és a program keretében összességében július végéig több mint 75 milliárd forint értékben kötöttünk szerződést" - ismertette a legfrissebb eredményeket Hodina Péter, a K&H Vállalati értékesítési igazgatóság vezetője.

HOZZÁSZÓLÁSOK