Jövő októberig kivonják a kínálatból a környezetszennyező, nem újratölthető alkáli elemeket - jelentette be szerdán a bútorlánc. A későbbiekben csak újratölthető elemeket árulnak.

Az Ikea egy, az elemek használatára vonatkozó számítással is indokolja a döntést. A nagyobb energiafelhasználásuk miatt rendszeres töltést igénylő általános háztartási készülékek esetében - például játékok, elemlámpák, hordozható hangszórók, fényképezőgépek - az alkáli elemek környezetterhelése nagyobb, mint a tölthető nikkel-metálhidrid (NiMH) elemeké.

Már a 10. töltés után alacsonyabb üvegházhatású gázkibocsátást eredményez a tölthető NiMH elemek használata, az alkáli elemek használatához képest ugyanazon energiamennyiség előállításához. A NiMH elemek teljes környezetterhelése körülbelül az 50. töltés alkalmával már azonos vagy akár kisebb mértékű, mint az alkáli elemeké.

Emelie Knoester, az IKEA Range & Supply üzletág vezetője a lépést kommentálva azt mondta: "Azon vásárlók számára, akik rendszeresen használnak elemes eszközöket, előnyös az alkáli elemről tölthető elemre váltani. Idővel jelentős megtakarítás érhető el - mind anyagi, mind környezetvédelmi szempontból. Tavaly 300 millió alkáli elemet értékesítettünk világszerte, így komoly potenciális lehetőséget látunk abban, hogy vásárlóinkat szemléletváltásra és a tölthető elemekben rejlő potenciál maximális kihasználására ösztönözzük."