Bajba kerülhet a Tesco áruházlánc 16 ezer munkavállalójának bérezési rendszere, miután Győrben tegnap sztrájkhelyzetet hirdetett a fizetésekkel és a tb-vel kapcsolatos feladatokat ellátó, 40 tescós alkalmazottat foglalkoztató irodaközpont - riogat a kormánypárti napilap.

Még decemberben jelentette be a Tesco áruházlánc, hogy közép-európai piacai - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - támogatására ez év elején üzleti szolgáltatóközpontot hoz létre Budapesten. Ez azzal jár, hogy az eddig Győrben lévő irodaközpont, ahol az összes magyarországi Tesco-foglalkoztatott bérszámfejtését végzik, illetve a kapcsolódó adminisztrációs feladatokat látják el, teljes egészében megszűnik. Emiatt csoportos létszámleépítést hajt végre a vállalat.

Már kézhez kapta a Tesco képviselője a sztrájkbizottság követeléseit, melyről a jövő hét elején tárgyalunk a munkaadóval - mondta Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke, a sztrájkbizottság tagja.

Szavai szerint a cég korábban hivatalosan azt közölte, hogy az új budapesti központ, mely régiós szinten központosítja a bérezéssel kapcsolatos feladatok ellátását, munkahelyteremtéssel jár, miközben a győri alkalmazottaknak, akik közül többen évek óta dolgoznak a láncnál, nem ajánlottak fel másik, hasonló munkakört, legfeljebb olyat, ami kisebb fizetéssel és fizikai munkával jár.

Megszólalt a Tesco

Decemberben tájékoztattuk arról kollégáinkat, hogy több száz új specialista pozíciót hozunk létre a Tesco újonnan, Budapesten felálló közép-európai üzleti szolgáltató központjában. Minden győri kollégánknak felajánlottuk annak lehetőségét, hogy az új központban, vagy a vállalat egyéb területein helyezkedjenek el. A cég és az érintett munkatársak közötti párbeszéd folyamatos, a lehetőségekhez mérten minden támogatást megadunk számukra ebben az időszakban is - közölte lapunkkal a Tesco sajtóosztálya.

A társaság azt is hangsúlyozta, hogy minden technikai háttér és emberi erőforrás adott ahhoz, hogy a fizetések utalása továbbra is időben megtörténjen.