Magyar MotoGP: csak az éves jogdíjra több mint 3 milliárdot fizetünk

A kormány két társaságot is létrehozott a magyar MotoGP rendezésére és meghatározta a jogdíjat is, amely meghaladja az évi 3 milliárd forintot.
Németh Géza, 2020. július 16. csütörtök, 15:03
Fotó: Getty Images

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a MotoGP futam magyarországi megrendezésére, a Hajdúnánás külterületén kialakítandó versenypályán kerül sor.

A pálya üzemeltetését a 100 százalékban állami tulajdonú gazdasági társaság - a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. - látja el. Ennek a jegyzett tőkéje 3 millió, míg a tőketartaléka 100 millió forint lesz.

Ennek a cégnek a tulajdonosa pedig a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség átnevezésével létrehozandó Valor Hungariae Zrt. lesz. Ennek az alapítása is 103 millió forintba kerül.

A Dorna Sports S.L. MotoGP versenysorozattal kapcsolatos kizárólagos jogaira tekintettel, a 2023-as jogdíjra a kormány a 9 millió 450 ezer eurót irányzott elő (ez mai árfolyamon mintegy 3,3 milliárd forint). A következő években a jogdíj évi 5 százalékkal növekedhet.

Az építés előkészítését az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. végzi. A határidő ez év vége.

A motoros versenypálya beruházása, amely a pályaépítés mellett kiterjed a kiszolgáló létesítmények, tréningközpont, konferenciaközpont, szálloda építésére is, 65 milliárd forintba kerül.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

V0LE, 2020.07.17 08:13

@europeer: "Azóta kiderült, hogy mégis vállalkozhat az állam."

Ahogyan az is, hogy az allam milyen jol gazdalkodik mint cegtulajdonos, lasd a cikk. A folyamatos evenkenti milliardos vesztesegnel az egyszeri 1Ft bevetel is sokkal jobb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DrNemoda, 2020.07.16 15:48

Évi háromilliárd, öt százalékkal megfejelve, öt éven keresztül. Plusz a pálya és annak a karbantarása. A Hajdúnánáson ! Ha ezért nem jár zárka, kenyéren és vízen, akkor miért jár ? egy szimpla gyilkosságért ? Háromemeletes céget kell csinálni hozzá ? Tiszta állami tulajdonban ? MIvégre, ennyire tehetégtelen, gátlástalan, mohó bagázs uralkodik most Magyarországon ? Hajdunánáson már minden egyéb rendben van ? Évi három milliárdnyi értékben ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.07.16 15:20

Újabb tettenért hazugság.
"A pálya üzemeltetését a 100 százalékban állami tulajdonú gazdasági társaság - a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. - látja el."
---------------
A 90-es években azért szüntették meg az állami cégeket, s eresztették szélnek a dolgozók millióit, mert azt hazudták, hogy az állam nem vállalkozhat, nem lehetnek állami cégek.
Így adták el a VIDEOTON-t, az IKARUS-t, satöbbit 1 forintért.
Azóta kiderült, hogy mégis vállalkozhat az állam. Ezek szerint mégiscsak lopás volt a gyárak lenyúlása?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html