A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy az AXA Europe S.A. Magyarországi Fióktelep hitelezési és banki üzletága az OTP Bank Nyrt. (OTP) részévé váljon, mert a tranzakció következtében nem várhatók a versenyre káros hatások.

Az OTP és az Üzletág egyaránt foglalkozik lakossági és vállalati bankszámla-vezetési, betéti kártya és betéti szolgáltatások nyújtásával, valamint a lakossági lakáscélú és szabad felhasználású jelzálog-hitelezéssel.

A GVH az összefonódás horizontális hatásainak értékelésekor megállapította, hogy az Üzletág 2011. óta nem folytat aktív ügyfélszerzést hitelezési tevékenysége körében, piaci szerepe pedig egyik vizsgált piacon sem jelentős.

A GVH döntése szerint kizárható, hogy a tranzakció kedvezőtlen horizontális versenyhatással járna - figyelembe véve az ágazati szabályozási körülményeket is -, mert

  • a piaci részesedésnek csak kismértékű bővülése várható;
  • több, jelentős nemzetközi háttérrel rendelkező versenytárs van jelen a piacon;
  • a megkeresett versenytársak többsége nem fogalmazott meg aggályt az összefonódással kapcsolatban.

Mindezek figyelembevételével a GVH megállapította, hogy a tranzakció nem jár a verseny jelentős csökkenésével az érintett piacokon, ezért engedélyezte azt - olvasható a mai közleményben.

Az ügyletet eredetileg még februárban jelentették be. Eszerint az AXA Bank átvétele magában foglalja az lakossági hitel és megtakarítási, valamint vállalati területét, illetve a bank alkalmazottainak átvételét. A tranzakció lezárását követően az integrációs folyamat 2016 végén zárulhat le. Január közepén pénzügyi forrásokra hivatkozva jelentette először a Reuters, hogy az OTP Bank tárgyalásokat folytat az AXA Bank Europe magyarországi jelzáloghitel portfóliójának átvételéről.

A belgiumi székhelyű AXA Bank Europe, a francia AXA biztosító banküzlettel foglalkozó érdekeltsége. Az AXA Bank Europe Hungary 2014-ben 37,8 milliárd forint veszteséget könyvelt el és működésének hat éve alatt 108 milliárd forintos veszteséget szenvedett el Magyarországon. Mérlegfőösszege 2014 végén 351 milliárd forint volt, 7 bankfiókot működtetett.