Megvenné az MVM Mészáros Lőrinc bajba jutott erőművét

Többségi tulajdonosa lehet az állam a Mátrai Erőműnek azok után, hogy a tavalyi sikeres üzemi évet az idei vélhetően nem tudja megismételni. A hírek szerint komoly pénzügyi válságba kerülő visontai cég problémájának a kezelésére az MVM jelentkezett.
Szabó M. István, 2019. november 20. szerda, 12:52
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A BÉT honlapján jelentette be az OPUS Global NyRt, hogy tegnap szándéknyilatkozatot írtak alá a MVM Magyar Villamos Művek ZRt-vel arról, hogy a Mátrai Erőmű Zrt. 72,66 százalékos tulajdoni hányadát az állami energiaholding megvásárolná.

Megkötött szerződés még nincs, de mint közölték "a tárgyalások során a résztvevő felek minden tőlük telhető erőfeszítést megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb ésszerű határidőn belül sikerrel záruljanak".

A Mátrai Erőmű zuhanórepüléséről alig egy hónapja közöltünk hosszú riportot Nincs több szufla Visontán? címmel. Akkor olyan információink voltak, hogy a cég, melyből tavaly 11,2 milliárd forint osztalékot vett ki az új tulajdonos, az idén ismét veszteségesre áll; ráadásul az utóbbi fél évben annyi mínusza lett, hogy az lassan a rendszer működését is veszélyezteti. Alig egy hete az Index közölt iparági pletykákra hivatkozva olyan információkat, hogy az Opus Holding eladná Magyarország második legnagyobb erőművét.

A cikkünkben megszólaló, magasrangú szakmai forrás azt közölte az MVM vásárlási kényszerével kapcsolatban, hogy: "akik ma (erről) alkudoznak, akik azt hiszik, hogy az MVM majd továbbra is megveszi a mátrai áramot, azok nem látnak jól az árampiacon. Ez pénzügyileg már nem megy" Szerinte az az időszak véget ért, hogy az MVM ilyen méretű veszteséges üzletnek mentőövet nyújtson. A friss hírből azonban az körvonalazódik, hogy az állami tulajdonú MVM magára veszi a Mátrai Erőmű gondjait - kerül amibe kerül.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zappara, 2019.11.20 20:35

elvan a gyerek, ha játszik...mi meg majd keményen perkálunk ezért a szórakozásért
(erre a hírre azért anno elég sokan csóválták a fejüket)
Mészáros Lőrinc lánya lett a Mátrai Erőmű felügyelőbizottságának elnöke
https://444.hu/2018/05/09/meszaros-lorinc-lanya-lett-a-matrai-eromu-felugyelobizottsaganak-elnoke
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.11.20 19:18

@Borisz1106:
Hát jó, ha már megszólíttattam... :-)
Csak hát kétszeresen is mellément a címzésed. Vagy a memóriáddal van baj, vagy kekeckedsz. :-)
Kezdem az elsővel...
Azt eddig is tudtuk, hogy az utóbbi két évben veszteséges volt az erőmű. Azt nem tudjuk mennyiért vette és azt sem, hogy ehhez hogyan viszonyul, hogy a 2018-as a veszteség ellenére kivett 11,2 milliárd osztalékot "az új tulajdonos". Azt még inkább nem tudjuk, hogy az MVM végül mennyiért veszi vissza az erőművet és mi lesz a sorsa az időközben odatelepedett Mészáros Lőrinc féle egyéb projektekkel (gabonafeldolgozó)? Szóval én nem aggódnék Mászáros Lőrincért. :-)
De legfőképpen azért nyúltál ezzel mellé, mert én egészen más dolgot mondtam (keresd vissza!). Azt mondtam, hogy a visontai erőmű megvásárlása nem rövidtávú, hanem stratégiailag jó befektetés! A lignitnek és szénnek valszeg leáldozott, de az erőmű kiválóan alkalmas helyzeti előnyét tekintve, hogy földgáz üzemű csúcserőműként dolgozzon rá a hálózatra, ha a zöld energia és az új paksi blokkok miatt már alaperőműként nem lesz rá szükség. Ezt az állításomat fenntartom, add meg a címed, küldöm a Cavintont! :-)

Másodszor:
Most akkor azt akarod mondani, hogy ebben mégis csak a "szerencsés nyertességnek" köszönheti vagyongyarapodását, üzleti sikereit, hiszen íme itt egy veszteséges üzlete? Ez most mit bizonyít? Ahogy fentebb írtam nem is biztos, hogy az volt. Találgatunk...
+ ráadás:
Részvény ügyben másképpen látom.
Az OPUS-t átszervezték. Az Opus kétségtelenül a legnagyobb Mészáros érdekeltség. Addig nagyon ment, amíg a kormányzati megrendeléseket ezen keresztül futtatták. A befektetők ezt értékeltek. Mostanra az átszervezés után az Opus egyfajta vagyonkezelő. Például ebbe tették az emlegetett erőművet. Az állami megrendelések a másik lábakon érkeznek.
A korábbi OPUS-os befektetők ide nyergelnek át...
Például a 4iG árfolyama az elmúlt egy évben 2,5-3-szorosára emelkedett. Ugye nem azt akartad mondani, hogy a Mészáros birodalom hanyatlásnak indult?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2019.11.20 17:44

Szegény lölö nem megy a bolt, de majd az állam kárpótolja. A gabonafeldogozójához elfelejtette megcsinálni eu-s pénzből a szennyvíztisztítót(inkább zsebre vágta) a dolgozók meg majd hozzászoknak a mérges gázokhoz.
Majd hígítva szépen a Tiszában fog kikötni ez is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2019.11.20 17:18

Na végre egy cikk amiben elismerik, hogy ez az erőmű vásárlás sz@rt sem ért.
De majd jön antitroll meg Sorathul aztán megmagyarázza, hogy nem-nem. Ez csak egyszeri veszteség, meg ez a beruházás az aranytojást tojó tyúk. Majd megveszi az MVM 40 milliárdért (vagy nem) :-)
Vigyázó szemetek az Opus árfolyamára vessétek! Tavaly 540 Ft most meg 305 Ft. Méretes zakó és attól tartok nincs vége.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

BattMan, 2019.11.20 15:14

Ugyanolyan nulla agyu Mészáros, mint Orbán. A semmiből nem tudnak gazdagodni, elveszik másét. A gázszerelő még a gzszereléshez sem ért, csont hülye mindenhez.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html