A kereskedőcég üzletfelei választási szabadságát indokolatlanul korlátozó üzleti módszert alkalmazott, így a GVH a jogsértésért a maximálisan adható 900 ezer forintos bírságot szabta ki, és megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását.

A GVH döntése szerint a Stationeryland a 2014 novembere és 2015 márciusa között bizonytalanságban tartotta iroda- és tisztítószercsomag ajánlatával megkeresett üzletfeleit a jogviszony jellegét, tartalmát, az őket megillető jogokat és kötelezettségeket illetően. A csomag minta-, valamint ingyenes jellegének hangsúlyozásával tette vonzóvá ajánlatát, ám ez nem felelt meg a valóságnak. A cég telefonhívásaival azonnali cselekvésre, megrendelésre ösztönözte üzletfeleit; a félrevezető vagy hiányos telefonos tájékoztatás alapján a vállalkozások képviselői nem lehettek tudatában annak, hogy a beszélgetés alkalmával megrendelés is történt.

Perrel is fenyegetőztek

A vállalat továbbá nem adott semmilyen információt termékeiről, illetve azok áráról a később kiküldött csomagokban sem, csak a fuvarlevélben adott tájékoztatást a kipróbálási határidőről és az elállási jog gyakorlásának feltételeiről. A társaság a 14 napos elállási jog gyakorlására nyitva álló határidőn túl küldte el a címzetteknek a csomag ellenértékét tartalmazó számlát, a csomag átvétele után, a vételárigényét vitató üzletfeleinek felajánlotta, hogy ha a számlán szereplő összeg egy részét kifizetik, lemond minden további követeléséről. A Stationeryland emellett nyomást gyakorolt partnereire, mert rendszeresen utalt a követelések rendezésének jogi, bírósági útra terelésére.

A GVH a bírság kiszabásakor a Stationeryland termékeinek értékesítéséből származó becsült árbevételéből kiindulva határozta meg a bírság alapösszegét, amely nagyobb volt, mint a törvényileg kiszabható maximum. Erre tekintettel a GVH a törvényben meghatározott maximális bírságot szabta ki.