Itt az újabb ingyenhitel

Megjelent a Széchenyi Turisztikai Kártya Programról szóló kormányhatározat, amely új, nulla százalékos hitelkonstrukció keretében nyújt segítséget a turisztikai szektorban tevékenykedő mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknak. Erre az idei költségvetésből 1 milliárd 480 millió forintos keret áll rendelkezésre - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent határozatból.
Németh Géza, 2020. augusztus 3. hétfő, 21:58
Fotó: Napi.hu

A Magyar Közlönyben megjelent határozat a koronavírus világjárvány negatív gazdasági hatásainak mérséklésével, a hazai turizmus, illetve vendéglátás ágazatban működő mikro-, kis- és középvállalkozások likviditási nehézségeinek enyhítésével indokolja a Széchenyi Turisztikai Kártya Programot.

A program keretében nyújtott hitelekhez kamattámogatást, kezelési költségtámogatást, kezességi díjtámogatást és egyéb, pénzügyi intézmény által megelőlegezett költségtámogatást biztosít a kormány. A vállalkozók által fizetett nettó hiteldíj (nettó ügyleti kamat, nettó kezelési költség, készfizető kezességvállalás nettó díja és egyéb pénzügyi intézmény által megelőlegezett költség) nem haladhatja meg a 0 százalékot. Kivétel a program keretében megkötött hitelszerződésekhez az Európai Bizottságnak - a jelenlegi Covid-19-járvánnyal összefüggésben vállalt készfizető kezességvállalás díja - amelyhez évente 1 százalékos kezességi díjtámogatás jár.

A Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. és a KAVOSZ Pénzügyi Szolgáltatásokat Közvetítő Zrt. feladata - a Széchenyi Kártya Programon belül - a Széchenyi Turisztikai Kártya Program részletes feltételeinek kidolgozása és a kapcsolódó kamattámogatás, kezelési költségtámogatás, kezességi díjtámogatás és egyéb, pénzügyi intézmény által megelőlegezett költségtámogatás biztosításához szükséges feltételrendszer kidolgozása, azonnali határidővel.

A program támogatására az idei központi költségvetésből 1 milliárd 480 millió forint biztosítható. A jövő évi költségvetésben pedig 4 milliárd 680 millió forintot kell beállítani erre a célra, többlet támogatásként.

Az egyes években a Széchenyi Turisztikai Kártya Program keretében a következő kötelezettségek vállalhatók:

  • 2021-ben 11 milliárd,
  • 2022-ben 9,6 milliárd,
  • 2023-ban 6 milliárd,
  • 2024 és 2030 között pedig évi 4 milliárd forint.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK