Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az első félévben jelentős növekedést elérő magyar autópiacon a magánszemélyek és a céges beszerzések bemutatása után az egyik legolcsóbban elérhető, akár 2 millió forinttól induló autókat kínáló mini- és kisautók kategóriáját* mutatja be a Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza.

Ahogy a legtöbb kategóriánál, a mini- és kisautóknál is eltérő a sorrend a magánszemélyek és a cégek körében kedvelt modelleket nézve a Datahouse-tól kapott adatok szerint.

Így néz ki a minik piaca

Az összesített versenyben a miniautóknál a Fiat 500-as áll az élen, ebből 996 darabot vittek az első félévben, a második a Suzuki Celerio, amelyből 332 darab fogyott, majd a Toyota Aygo és a Volkswagen Up jön 175, illetve 144 darabos eladással. (Az alábbi interaktív adatgrafikákon az egeret a hasábok fölé irányítva megjelennek az adott modell adatai. A alul a "Jogi személyek" és "Magánszemélyek" gombra iránytva az egeret megjelennek külön-külön is az adatok. Az adatgrafika pedig nagyobb méretben a jobb felső sarokban lévő képernyőikonra kattintva jön elő.)

 

Legkedveltebb miniautók a magyar piacon
Infogram

 

A magánszemélyeknél ugyanakkor a Suzuki Celerio vitte a prímet, a második a Toyota Aygo, a harmadik helyre pedig a Fiat 500-as került. A céges vásárlásokat nézve utóbbi modell van az élen, majd a Volkswagen Up és a Hyundai i10-es következik a sorban.

Mi a helyzet a kisatóknál?

A kisautók kategóriájában az összeladások alapján a Renault Clio az első, amelyből 1220 kelt el. Mögötte a Dacia Sandero, a Toyota Yaris van a dobogós helyen. Negyedik az Opel Corsa, ötödik pedig a Skoda Fabia. Ha szétszedjük a céges és magánszemélyek vásárlásait, akkor az látszik, hogy a Renault Clio a legkedveltebb, ebből 741 került magánszemélyekhez. A második 725 darabos eladással a Toyota Yaris, a harmadik a pedig a Dacia Sanderója. A negyedik helyen az Opel Corsa áll, majd egy újabb Dacia, a Logan következik.

 

A legkedveltebb kiasuatók a magyar piacon
Infogram

Megint más lesz a sorrend a vállalkozásoknál: náluk a Skoda Fabia az abszolút favorit 513 darabos eladással. Utána jön csak a Renault Clio, Dacia Sandero. A céges beszerzéseknél az első ötben szerepel még a Ford Fiesta és az Opel Corsa. A részletes adatokból látszik az is, hogy bár a Honda Jazzből például mindössze 76 darab ment a cégekhez, a magánszemélyek négyszer annyit vásároltak ebből a modellből.

(*: a mini- és kisautók az adott márkán belül a legolcsóbbak, vannak olyan prémiummárkák, amelyeknél a legkisebb méretű autók induló ár 5-6 millió forint lehet.)

Címlapkép: A magyar autópiacon a miniautók között a Fiat 500-as volt a legnépszerűbb 2018 első felében. Forrás: Andreas Solaro / AFP.