Megnyitása óta, zsinórban harmadik éve veszteséges Csányi Sándor mohácsi gigavágóhídja, az MCS Vágóhíd Zrt - írja a 24.hu. (Csányi Sándor 360 milliárd forintos becsült vagyonnal vezeti A 100 leggazdagabb című kiadvány rangsorát - a szerk.) A 23,5 milliárdos költséggel megépült sertésvágóhíd több mint 10 milliárd forint veszteséget termelt 2017-es elindítása óta.

Tavaly csaknem 5 milliárd forint mínuszt hozott össze, kicsivel többet, mint 2018-ban. A kötelezettségei csaknem ugyanennyivel, 34 milliárd forintra nőttek. Ez az eredmény a saját tőkét is felemésztette, az év végén mínusz 3,3 milliárd forint szerepelt a könyvekben. Azóta megemelték az alaptőkét, a cégpapírok szerint 2,5 milliárdról 3,3 milliárdra.

Azzal együtt jött ki tavaly az 5 milliárdos mínusz, hogy a cég bevételei jelentősen, durván 15 milliárddal nőttek az egy évvel korábbihoz képest, több mint 63 milliárd forint forgalmat könyvelt el. Éder Tamás, az igazgatóság tagja, egyben Magyarország legnagyobb élelmiszer-gazdasági holdingja, a Bonafarm-csoport igazgatója, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke a rendkívüli piaci helyzetre vezeti vissza a veszteséget.

Kínában az afrikai sertéspestis nyomán kialakult sertéshúshiány alakult ki, ezért megugrott az import, aminek egyik meghatározó forrása az EU volt. Ennek eredményeként az élő sertés ára az EU-ban 40 százalék körül nőtt. Mivel a magyarországi élősertés-ár a nagyobb vágóhidak szerződéseiben az uniós árhoz (azon belül is a német jegyzéshez) kötött, a magyarországi sertésár követte az uniós árnövekedést.

Emellett mivel a forint gyengült, volt olyan időszak, amikor közel 50 százalékkal kellett a hazai vágóhidaknak többet fizetniük az élőállatért, mint 2019 elején. Mivel Magyarországon a vaddisznó állomány fertőzött a sertéspestissel, mi nem szállíthatunk Kínába, így egyfajta csapdába került a magyar sertéshúsipar.