Megváltoznak a háztartási gépek energiacímkéi - jelentős visszaminősítések is lesznek

A háztartási gépek vásárlásakor újfajta energiafogyasztási címkékkel és akár a korábbiaknál lényegesen alacsonyabb kategóriabesorolásokkal találkozhatunk, lecserélik ugyanis az eddigi címkéket, amelyek alapvető segítséget nyújtanak a vásárlók döntéshozatalában - figyelmeztet a MediaMarkt. Egyes gépeknél már túl sok lett a plusz jel, ezek most megszűnnek, csak ABC betűjelek lesznek. Sok gép energiabesorolása nagyot romlik majd az új rendszerben.
Domokos Erika, 2020. augusztus 4. kedd, 15:56
Fotó: Getty Images

Az Európai Unió tagállamaiban új teljesítményértékkel, szigorúbb szabvánnyal és tesztelési módszerrel kategorizálják újra a nagyháztartási gépeket. Megszűnik a pluszos rendszer, a legmagasabb energiaosztály az A lesz, így jelentős visszaminősítések történnek, és új információkat is feltüntetnek a címkéken.

Már most is találkozhatunk olyan gépekkel, melyeken kétféle energiacímke szerepel, de 2021. március elseje után már csak az új címkék lehetnek a készülékeken - hívta fel a figyelmet közleményében a MediaMarkt.

Túl sok lett a pluszjel

A mosógép, mosogatógép vagy hűtővásárlás során az első fontos információkat az energiafogyasztási címkékről olvashatjuk le, amelyek olyan hasznos adatokat tartalmaznak, mint a gép fogyasztása, zajszintje, de a legszembetűnőbb a piros-sárga-zöld színskála az ABC jelölésekkel, illetve a sok + jellel. A technológia fejlődésével ugyanakkor eljutottunk arra a szintre, hogy 2017-ben a mosógépek és hűtők 90 százaléka valamely pluszos A-kategóriába tartozott, ezért egyre nehezebbé vált különbséget tenni a készülékek energiafogyasztási szintjei között a korábbi jelölés alapján. Az EU-ban ezért is vezetnek be új energiacímkéket az elavultak helyett.

Az A+++ mosogatógép csak D kategóriás lesz

A legszembetűnőbb változás, hogy az A kategória lesz a legmagasabb energiaosztály és nem lesz több pluszjel. Éppen ezért jelentős visszaminősítések lesznek - az A és B osztály sok esetben üresen marad majd. Például egy korábban A+++ mosogatógép az új rendszer szerint csak a D kategóriának felel meg. Az F osztály pedig 2024-re minden kategóriában kifut.


Örülhetnek a vásárlók, még jobb gépek jönnek

Több gyártó emiatt megújítja termékválasztékát, új mosási programok jelennek meg, illetve még energiatakarékosabb termékek kerülhetnek be majd a kínálatba - véli a kereskedőcég. Az új címkéken megjelenik egy QR-kód is, ami az EPREL (EU Product Database for Energy Labelling), azaz az energiacímke-köteles termékek nyilvántartására szolgáló nyilvános adatbázishoz vezet. Itt elérhetők a készülékek termékismertetői is.

Az új rendszer a háztartási nagygépek majdnem mindegyikét érinti, a mosó-, mosogató-, mosó-szárító gépek, hűtőszekrények, fagyasztók és a borhűtők mind új energiacímkét kapnak. Emellett a TV készülékeket és lámpákat is érinti a változás.

Egyes kategóriák esetében új adatokat is láthatunk majd. A hűtőknél a zajszinteket osztályokba sorolták (A, B, C és D), így könnyebben, egyszerűbben össze lehet majd hasonlítani őket.


A mosogatógépeknél pedig feltüntetik az eco program hosszát is, az energiafogyasztást pedig 100 mosogatási ciklus alapján határozzák meg, a jelenlegi éves helyett.


Egy háztartási nagygép kiválasztásakor az ár után az energiahatékonyság a második legfontosabb szempont - állapította meg a MediaMarkt egyik korábbi kutatása. A boltokban akár már most lehetnek olyan készülékek, amelyek két különböző címkével rendelkeznek. Ezt kötelezően csak idén november elsejétől kell biztosítaniuk a kereskedőknek, a gyártók már korábban is elláthatják készülékeiket az új címkékkel. A vízválasztó dátum 2021. március elseje - ekkortól ugyanis már csak az új energiacímkék lehetnek a termékeken. A gyártói és kereskedői weboldalakon is ugyanekkor történik majd a váltás - olvasható a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

efi99, 2020.08.04 17:15

Ennyire ostobák hogyan lehetnek megint? 2 megoldás is kínálkozott volna.

1. a + jelek helyett egyre magasabb számok, A1, A2... így az alapokhoz nem is kellett volna nyúlni.
2. megfordítani végre a skálát, hogy felülről legyen nyitott és akkor nagyon sokáig bővíthető.
Ehelyett a legrosszabb megoldást választották, 5 év múlva lehet megint átkonvertálni, meg a váltáskor fél évig senki nem lesz képben, hogy akkor ez most melyik B osztály?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html