Napenergiára tesz a Videoton Holding is

Kísérleti jelleggel, mintegy kétszázmillió forintból létesített napelemparkot a Videoton Holding Zrt. székesfehérvári ipari parkjában.
Domokos Erika, 2019. augusztus 6. kedd, 17:32
Fotó: Pixabay - A kép illusztráció.

A Videoton méretéhez képest csekély értékű beruházásról van szó, ugyanakkor fontos a technológia bevezetése - mondta az MTI szerint Sinkó Ottó társ-vezérigazgató a naperőmű keddi bejárásán. Egy kísérleti projektről van szó, amely jól mutatja a cégcsoport elkötelezettségét a megújuló energiák irányába. Amennyiben a rendszer beválik, bővíteni fogják a napelemparkot.

Az előzetes számításaik szerint a naperőmű megtérülése várhatóan 11 év lesz, ami hosszúnak számít egyéb fejlesztéseikhez mérten, hiszen azok jellemzően 4-5 év alatt megtérülnek.

Az 500 kilowattos napelemparkot az ipari park egy eddig kihasználatlan, 1,5 hektáros területén hozták létre. A VT-Naperőmű nyáron készült el, a próbaüzemet követően ma már az üzemszerű termelés folyik.

Éves szinten várhatóan 650-700 megawattórányi villamosenergiát fog biztosítani, évi 225-245 tonna szén-dioxid-kibocsátás megtakarítását jelenti, ez egyenértékű egy 41 hektáros tölgyerdő szén-dioxid-elnyelésével.

A 80 éves Videoton a legnagyobb magyar magántulajdonban lévő ipari cégcsoport, amely gyártási és gyártáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat kínál ipari vállalatok számára. A cég székesfehérvári székhellyel Magyarországon kilenc, Bulgáriában és Szerbiában 1-1 telephellyel rendelkezik.

A Videoton vállalatcsoport 2018-ban 188 milliárd forintot meghaladó árbevételt ért el, létszáma elérte a 9500-at.

A Videoton a klímavédelemben is élen jár a székesfehérvári cégek között - mondta az MTI szerint Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester, példaértékűnek nevezte a beruházást, amelyet a cég saját erőből valósított meg.
Úgy vélte, a tapasztalatokat a jövőben a városvezetés a városüzemeltetésben, a közszolgáltatások fenntarthatóbbá tételében kamatoztathatja. A fél megawattos erőmű csak töredékét képes előállítani energiaszükségletüknek, mivel csúcs áramigényük napi 11 megawatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2019.08.10 18:51

@lordofearth: "halottról jót vagy semmit"
lemaradtam valamiről ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lordofearth, 2019.08.10 15:32

@narancsragacs:
Széles kapcsán mondanámm, hogy halottról jót vagy semmit. Egy full tehetségtelen ürge, nem ért semmihez, még a vállalatvezetéshez sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2019.08.10 15:22

Meg kell táplálni szélesgábor energi celláit :) No meg a 490 milla EU pénzből is valamit mutatni kellene ......
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html